PDH ontwikkelt toolbox ter ondersteuning van verduurzaming

Het duurzamer maken van gebouwen is één van de opgaven voor heden en toekomst. Verduurzamen blijkt echter een containerbegrip en het aanbod aan informatie en hulp is enorm. Daarin biedt het Platform Duurzame Huisvesting (PDH) nu een uitkomst. Middels een toolbox kan een ondernemer, huurder, verhuurder of andere geïnteresseerde zijn of haar wensen met betrekking tot het verduurzamen van gebouwen aangeven, waarna alleen relevante informatie wordt getoond. Sinds deze week is de toolbox voor iedereen beschikbaar via de website van PDH.  

Een pilot-gebruiker zegt: “Het is als het zoeken naar een vakantiebestemming. Eenvoudig, leuk en het biedt door het selecteren van de relevante opties alleen de dingen die ik wil zien.”

Toolbox als kieswijzer
Alle duurzaamheidstools zijn terug te vinden in de toolbox. Gebruikers kunnen daar aangeven wie zij zijn (eigenaar, (ver)huurder, adviseur, onderhoud- en installatieadviseur, bevoegd gezag), waar zij naar op zoek zijn (informatie over energiewetgeving, energiebesparing, beheer & onderhoud, certificering, financiering, algemene kennis) en in welke vorm zij die informatie willen zien (infographic of factsheets, voorbeelden, duurzaamheidstools, wet- en regelgeving, artikelen en blogs, onderzoeken).

Green lease, energieprestatiecontracten en infographics
Een aantal tools richt zich op het oplossen van de split incentive. De split incentive is het belangenconflict tussen huurder en verhuurder/eigenaar bij de verduurzaming van bestaand vastgoed: de huurder krijgt de lusten van verduurzaming maar de verhuurder/eigenaar moet de investeringen doen. Voor deze en andere knelpunten bij het verduurzamen van vastgoed heeft het PDH duurzaamheidstools ontwikkeld zoals een green lease en energieprestatiecontract. Daarnaast vertaalt PDH complexe informatie over het duurzaamheidsvraagstuk naar overzichtelijke infographics en zijn zij actief betrokken bij de uitvoering van het Energieakkoord.

Foto boven artikel: Peter Baas

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special