Gevangenis ombouwen is ook in Zoetermeer een mogelijkheid

Bij een definitieve sluiting van de Zoetermeerse gevangenis zijn er wel degelijk mogelijkheden om het gebouw een nieuwe bestemming te geven. Dat schrijft het AD op haar website. Volgens deskundigen op het gebied van transformatie is het bewoonbaar maken van het complex een optie. Maar u wist natuurlijk al van de plannen omtrent de Haarlemse koepel gevangenis.

Deze week werd bekend dat er plannen zijn om de Zoetermeerse penitentiaire inrichting te sluiten. Vindt dit doorgang dan kost dit honderden banen. Het gebouw zelf hoeft niet verloren te gaan.

Ombouwen gevangenis
Vincent van Valen was namens projectontwikkelaar Van Omme en De Groot betrokken bij de transformatie van Casa Italia. Bij dit project werd een voormalig kantoorpand omgebouwd tot bijna zeventig jongerenwoningen. Van Valen denkt dat er goede mogelijkheden zijn om de gevangenis om te bouwen tot woningen, mocht de sluiting definitief worden. 

"Er zijn in Nederland al meerdere voorbeelden van penitentiaire inrichtingen die na de sluiting zijn omgebouwd," weet hij. "Een bekend voorbeeld is Rotterdam, waar op dit moment de historische gevangenis geschikt wordt gemaakt voor appartementen. Dat is wel een heel andere situatie dan in Zoetermeer, omdat dit gebouw moderner is. Bovendien heeft een voormalige gevangenis ook wel iets van een unique selling point, zeker als je oude componenten weet te behouden."

Kostenpost
Volgens Van Valen zitten er wel een paar belangrijke voorwaarden aan een transformatie. ,,De belangrijkste is wat de eigenaar van het pand ervoor vraagt. Als die prijs heel hoog ligt, loont het niet om er appartementen in te bouwen. Een tweede punt is de gevel van het gebouw. Dat is een grote kostenpost en zeker bij een pand dat dienstdeed als gevangenis kan ik mij voorstellen dat er flink wat moet gebeuren om de voorkant van het complex een levendige uitstraling te geven.''

Bron: AD



Reacties


Laatste nieuws