CBS ziet prijsdalingen woningen kleiner worden

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in juli gemiddeld 0,9 procent lager dan in juli 2009. De prijsdaling van koopwoningen is in de eerste zeven maanden van 2010 geleidelijk aan kleiner geworden. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Hoekwoningen waren ongeveer even duur als een jaar eerder. Alle andere woningtypen waren goedkoper. De prijsdaling van vrijstaande woningen, over het algemeen het duurdere type woning, was met 2,0 procent het grootst.

Niet in alle provincies waren de prijzen lager. In Utrecht, Friesland en Groningen waren de prijzen iets hoger dan een jaar eerder, in Friesland al voor de vierde maand op rij.

Ten opzichte van juni 2010 stegen de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen in juli met 0,6 procent. In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg veranderden de huizenprijzen niet of nauwelijks, in de overige provincies stegen de prijzen.

Ruim 12 duizend bestaande woningen wisselden in juli van eigenaar. Dat is 7,5 procent minder dan in juli 2009. Van alle woningtypen werden minder huizen verkocht, met uitzondering van de vrijstaande woningen. Desondanks werden er in de eerste zeven maanden van 2010 iets meer woningen verkocht dan in dezelfde periode in 2009.

Reacties