Jongeren met rijke ouders grootste groep starters Amsterdamse woningmarkt

Welgestelde jongeren zijn inmiddels de grootste groep van de tienduizend starters op de Amsterdamse woningmarkt. Jeugd met minder geld blijft noodgedwongen langer thuis wonen of wijkt uit naar minder populaire wijken. Dat blijkt uit onderzoek van Cody Hochtstenbach en Willem Boterman van de UvA.

Op de oververhitte Amsterdamse huizenmarkt hebben armere jongeren het nakijken, meldt Het Parool. De beschikbare woningen gaan eerder naar leeftijdgenoten uit welgestelde gezinnen, omdat zij met geld van hun ouders wél een plek in de stad weten te bemachtigen. De ongelijkheid neemt hierdoor nog meer toe. 

De tweedeling in Amsterdam begint al op jonge leeftijd, blijkt uit onderzoek van stadsgeografen van de Universiteit van Amsterdam.

Vooral jongeren van rijke komaf gaan op kamers
Hochstenbach en Boterman deden onderzoek naar jongeren die in Amsterdam op zichzelf gaan wonen en keek daarbij naar het vermogen van de ouders. Daaruit kwam naar voren dat vooral jongeren van rijke komaf in Amsterdam op kamers gaan. Het aantal jongeren van wie de ouders tot de twintig procent meest vermogende Nederlanders behoren, nam in vijf jaar 22 procent toe. 

Deze welgestelde jongeren vormen nu de grootste groep van de tienduizend starters die elk jaar een plek op de Amsterdamse woningmarkt weten te vinden. Aan de andere kant trok de stad 13 procent minder jongeren uit 'arme' gezinnen - de 40 procent gezinnen met het kleinste vermogen. 

De opmars van jongeren met rijke ouders is een Amsterdams fenomeen; in de omliggende gemeenten neemt het aantal welgestelde starters juist af, net als in Rotterdam, waar vooral armere jongeren aan een woning komen. 



Reacties


Laatste nieuws