'Vraag leden RvT Rochdale zelf of zij vrijuit mogen gaan in kwestie Möllenkamp'

"Mogen de toezichthouders van Rochdale vrijuitgaan? Dat klinkt als een retorische vraag. Met een ontkennend antwoord, wel te verstaan."

Die reactie schreef journalist Kees Jonker naar aanleiding van het hoofdcommentaar van WoningmarktNL over het gebrekkige toezicht op Hubert Möllenkamp bij Rochdale. Jonker bericht op zijn persoonlijke blog uitgebreid over fraudepraktijken bij woningcorporaties. Lees hoe hij aankijkt tegen het toezicht bij Rochdale.

Wie kent het verhaal niet? Van zijn Raad van Toezicht kreeg Rochdale-directeur Hubert Möllenkamp nagenoeg onbeperkte vrijheid van handelen, een bestuursmandaat van 50 (!) miljoen, een - zoals wel meer corporatiedirecteuren - hoog salaris, heel veel vertrouwen en net zo veel waardering voor zijn werk. Hoe het hem na 2008 is vergaan, weet inmiddels heel volkshuisvestingminnend Nederland.

Wie de vraag stelt of de toezichthouders van Möllenkamp vrijuit mogen gaan en wie liefst een goed antwoord op die vraag wil hebben, doet er volgens mij goed aan om de vraag in eerste instantie aan die personen te stellen, die destijds deel uitmaakten van de RvT van Rochdale.

De parlementaire enquêtecommissie maakte, op 6 juni 2014, weliswaar anderhalf uur vrij voor het verhoren van voormalig RvT-lid Ans Hoenderbos. Maar daar bleef het in feite bij. In de media was de animo om de toezichthouders van destijds aan de tand te voelen evenmin erg groot. Of zeg maar nihil.

In Rotterdam speelde zich rond dezelfde periode een soortgelijke, even omvangrijke fraude af. Het gaat om de Havenstederfraude (1998-2005). Op kjonker.blogspot staan hierover allerlei verhalen. De een wat beter dan de ander.

In tegenstelling tot de berichtgeving in 's lands media over Rochdale is op voornoemde blog echter wél geprobeerd om iets dieper in te gaan op de rol van de RvT.

Kort samengevat komt het erop neer, dat de leden van de RvT van Havensteder (voorheen PWS) hebben zitten slapen. Maar dat niet alleen. Een aantal van hen - RvT-voorzitter Theo B. senior even buiten beschouwing gelaten - ging zelf ook in de fout. De FIOD en het Openbaar Ministerie wisten ervan. En deden er niks aan. Ook de notarissen werd net zoals bij Rochdale (denk aan kantoorgebouw De Heerd in Zuid-Oost) de hand boven het hoofd gehouden. Allen gingen vrijuit in de Havenstederfraude. Directeur Henk S. uitgezonderd.

Misschien is het een goed idee om, met terugwerkende kracht, op woningmarktNL met eenzelfde enthousiasme aaandacht te besteden aan de toezichthouders van Hubert Möllenkamp. Zo'n idee gaat wat verder en is wat tijdrovender dan het in een hoofdcommentaar stellen van de vraag 'Mogen toezichthouders Rochdale vrijuit gaan?'



Reacties


Laatste nieuws