G32-voorzitter doet oproep aan WoningmarktNL-lezers: 'Aan de slag jullie!'

G32-voorzitter en burgemeester van Leeuwarden Ferd Crone roept de lezers van WoningmarktNL: Binnen 1 a 2 jaar moeten er 25.000 woningen bijkomen voor de opvang van vluchtelingen en mensen die al op de wachtlijst staan voor een sociale woning. "Ondernemers zijn gek als ze daar geen kansen in zien."

Gemeenten gaan woningen zoeken voor 10.000 vluchtelingen met een verblijfsvergunning die nu nog in een asielzoekerscentrum zitten én voor woningzoekenden die al op de wachtlijst stonden. Die stap moet ervoor zorgen dat er plekken vrijkomen in asielzoekerscentra, waar dan nieuwe vluchtelingen uit de noodopvang terechtkunnen en dat de doorstroom wordt bevorderd. Dat is vrijdag afgesproken tijdens topoverleg tussen premier Mark Rutte, andere ministers, de gemeenten en de provincies.

Crone, die deelnam aan het overleg, is blij met deze uitkomst, zegt hij tegen WoningmarktNL. "10.000 woningen erbij voor zowel vluchtelingen als voor andere mensen die al lang op zoek zijn naar een woning, daar ben ik blij mee."

"Als gemeenten bereid zijn vrijliggende bouwgrond tegen een redelijke prijs vijftien jaar te verhuren en corporaties of commerciële partijen in staat zijn goedkope tijdelijke woningen te realiseren en te beheren of te exploiteren, dan kunnen we meters maken. Zeker wanneer we ervoor zorgen dat die woningen flexibel in te delen zijn", aldus Crone. 

Is dat een realistisch voorstel? Merkt Crone dat gemeenten inderdaad bereid zijn bouwgrond tegen een goed prijsje te verhuren? En bieden commerciële partijen zich aan?

Crone tegen WoningmarktNL: "Gemeenten zitten in hun maag met overvolle AZC's en mensen in crisisopvang. Als elke gemeente in ons land twee clusters van ongeveer dertig woningen kan realiseren, dan kunnen we het huisvestingsvraagstuk van de vergunninghouders oplossen en daarnaast ook de reguliere wachtlijsten verkleinen. Integratie en verspreiding is belangrijk. Ik merk dat gemeenten best bereid zijn om hun bouwgrond tijdelijk goedkoop aan te bieden. Als de termijn verstreken is, kan de prijs gewoon weer omhoog."

Commerciële partijen zien ook brood in de snelle uitbreiding van het woningaanbod. Crone: "Er zijn partijen die voor 70.000 euro stichtingskosten binnen no time een woning neerzetten. De kosten verdienen ze terug uit de huur."

"Ondernemers zijn gek als ze hier geen kansen in zien," aldus Crone. "Bij deze dus een oproep aan de achterban van WoningmarktNL, professionals in de woningmarkt: 'Aan de slag jullie!'



Reacties


Laatste nieuws