Volgens werkgeversorganisatie Bouwend Nederland ziet het er nog somberder uit voor de bouw dan tot nu toe werd aangenomen en lijken alle doemscenario's zich tegelijkertijd te voltrekken, schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag. Het massale banenverlies dreigt volgens de krant ongekend op te lopen als een nieuw kabinet geen extra stimuleringsmaatregelen neemt.

Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) gaat ervan uit dat in de bouw dit jaar ruim 40.000 arbeidsplaatsen verdwijnen, zo schrijft de krant. Deze EIB-prognose werd pal voor de bouwvak in juli bekendgemaakt. Eerder dacht het instituut nog dat er in 2010 ruim 30.000 banen in de bouw op het spel stonden. Het voorspelde toen nog een productieverlies van 8%, waar het nu rekent op meer dan 10%.

Er zijn verschillende oorzaken, meldt het FD. Een aantal grote gemeenten, waaronder Amsterdam heeft de afgelopen weken aangekondigd nog niet opgestarte bouwprojecten op te schorten, omdat de grondinkomsten dramatisch teruglopen. Ook woningcorporaties hebben te kampen met teruglopende inkomsten en schroeven hun nieuwbouwplannen omlaag of zetten ze zelfs stil.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021