Wat vertelde minister Blok op de laatste Provada?


Op de Provada is het vanaf het middaguur vaak lekker druk. Als er dan een grote groep mensen nieuwsgierig in een drukbezochte ruimte gluurt, dan is er iets bijzonder aan de hand. In dit geval was dat het gesprek tussen VastgoedLAB en minister Blok over de woningmarkt, rijksvastgoed en buitenlandse investeringen.

Onderstaand artikel is een samenvatting van het gesprek met Blok tijdens de TIAS collegetour op de Provada 2015.

Woningmarkthervormer
De Minister voor Wonen en Rijksdienst vindt de vergelijking met woningmarkthervormer Nicolaas Pierson eervol. In zijn tijd als kamerlid heeft Blok de woningmarkt goed leren kennen, vertelde hij het publiek. Als hij de kans zou krijgen, dan wilde hij deze markt hervormen. En bij een verandering hoort weerstand. “Bij veranderingen kom je aan het zere been. De woningmarkt had veel privileges en die zijn nu gemoderniseerd”, aldus Brounen.

Blok zegt overigens verrast te zijn door de snelheid van herstel op de woningmarkt. Dat herstel meet hij aan stijgende huizenprijzen en toenemende verkoop. “Ik zie nu al dat de huizenprijzen stijgen en dat het aantal transacties op de markt toeneemt.”

Rijksvastgoed
Als minister is Blok ook verantwoordelijk voor het Rijksvastgoed. Brounen wilde van de minister weten hoe hij het Rijksvastgoed gaat laten krimpen, terwijl de commerciële kantoormarkt ook al te maken heeft met een krimpende markt. De minister gaf aan in te zetten op transformatie van de markt. Hij gaat daarom in gesprek met commerciële partijen over herbestemmingen van vastgoed. 

Buitenlandse investeerders
Door die hervormingen is de markt de afgelopen jaren sterk veranderd, terwijl de minister aan de andere kant wil dat buitenlandse partijen investeren in de Nederlandse markt. Maar buitenlandse investeerders zoeken een stabiele markt. Brounen was benieuwd hoe de minister daar tegenaan kijkt. Blok zei juist bewust gekozen te hebben voor een hoog tempo bij de hervormingen. Zo kan de markt ook snel tot rust komen. “En daar zie ik nu ook de vruchten van, want steeds meer buitenlandse beleggers worden op de Nederlandse vastgoedmarkt actief.”



Reacties


Laatste nieuws