‘We willen in Brabant 800.000 woningen energieneutraal maken voor 2050’


Op 9 juli valt in het Brabantse Provinciehuis een mooie deal met Stroomversnelling Brabant: 1000 Nul-op-de-meter-woningen voor 2018. Recent hielden de medewerkers van Stroomversnelling Brabant een verdiepingssessie over de deal samen met onder andere gemeenten, provincie, woningcorporaties, bouwpartijen en energiecoöperaties. "Ik heb het gevoel dat we in een achtbaan zitten en we bijna aan de top zijn om daarna met volle vaart vooruit te gaan", vertelt één van de aanwezigen over de conferentie in het Arsenaal in Grave. 

Peter Linders, kwartiermaker Brabantse Stroomversnelling, vertelt: "We willen 800.000 woningen energieneutraal maken voor 2050. Wat heb je hiervoor nodig? Het antwoord is: lef! De plannen zijn ambitieus, maar niet onmogelijk. We moeten uiteindelijk naar meer dan 100 Nul op de Meter-woningen per dag. De uitdaging is hoe we onze ambitie op de lange termijn kunnen verbinden met heel concrete zaken in het hier en nu."

Rol corporatie
Marije Buursink, directeur van woningcorporatie BrabantWonen, staat positief tegenover Stroomversnelling Brabant: "Dat we iets moeten met duurzaamheid, weten we allemaal. Dat we willen sturen op woonlasten voor onze huurders is ook evident. Wij zijn aan het zoeken hoe die twee op de beste manier bij elkaar komen." Een team is beschikbaar om samen met BrabantWonen en andere geïnteresseerde corporaties invulling te geven aan de rol van de corporaties in de Brabantse deal.

Samen doen
Niet alleen de aanwezige deelnemers zijn enthousiast. Ook gedeputeerde Annemarie Spierings gelooft in het project. Zij zegt hierover: "Onze ambitie is: samen doen. Ik ben ontzettend blij zoveel mensen bij elkaar te zien die de ambitie hebben Brabant energieneutraal te krijgen in 2050. En wij hebben de mogelijkheid u als Provincie op weg te helpen. Bijvoorbeeld door een rol te spelen in die innovatie. Want het begint met innovatie en het eindigt met innovatie; in de techniek en in het samen doen. We gaan op naar een mooie deal op 9 juli."

Vervijfvoudigd
Wethouder Berend de Vries van Tilburg wil vooral straks de rest van Nederland laten zien hoe het in Brabant aangepakt is. "Als u niet mee doet, gaat u de boot missen", daagt hij de aanwezigen uit. "We leggen de lat nog iets hoger. Die 1000 woningen hebben we geregeld, laten we er 5000 woningen van maken."

Komende week worden de onderdelen van de dealtekst uitgewerkt, die al volgende week bij verschillende besturen voorliggen voor besluitvorming.



Reacties


Laatste nieuws