Dynamic Credit begint hypotheeklabel


Vermogensbeheerder Dynamic Credit begint een eigen hypotheeklabel met het doel institutionele beleggers via dit collectief mandaat te laten beleggen. Interessant om dat beleggers hypotheekleningen gebruiken om hun obligatieportefeuille te diversificeren. Dynamic Credit is vorig jaar gestart met het aanbieden van beleggingsmandaten in Nederlandse hypotheken.

Hoe het nieuwe hypotheeklabel gaat heten, kan chief operating officer Daan Potjer van Dynamic Credit nog niet zeggen. Dynamic Credit is een vermogensbeheerder en adviseur op het gebied van alternatieve vastrentende waarden, zoals asset backed securities. De vermogensbeheerder is vorig jaar gestart met het aanbieden van beleggingsmandaten in Nederlandse hypotheken. Hiervan zijn er inmiddels drie actief, allemaal specifiek opgericht voor één klant. Er worden hiermee dus momenteel drie klanten bediend, waaronder Dela Uitvaartverzekeringen.

Collectief
“De vraag is echter groter, veel groter”, zegt Potjer. “Partijen bellen ons echt met de vraag of er nog mogelijkheden zijn.” Omdat het opzetten van een mandaat een tijdrovende bezigheid is, is nu besloten niet voor iedere klant een eigen mandaat op te richten. Dynamic Credit kiest ervoor om een collectief mandaat open te stellen, waarin meerdere beleggers kunnen instappen. Zij krijgen dan wel ieder hun eigen specifieke leningen.

Om aan vraagkant meer mensen te bereiken die een hypotheek willen afsluiten, is besloten de hypotheken niet alleen via het intermediaire kanaal aan te bieden, maar ook direct via internet.Voor de specifieke mandaten werken we samen met hypotheeklabel Hypotrust en serviceprovider Quion. Hypotrust werkt echter alleen via het intermediaire kanaal”, zegt Potjer. 

Dynamic Credit Mortgages
“Daarom hebben we zelf een hypotheekdistributeur opgericht: Dynamic Credit Mortgages. Dynamic Credit Mortgages verkoopt via het intermediaire kanaal, maar ook via een eigen online platform. Het voordeel hiervan is dat de kosten voor de consument fors minder zijn, dat we alle gegevens heel transparant inzichtelijk kunnen maken en dat deze manier van werken ons in staat stelt een relatie te onderhouden met de hypotheeknemers.”

Potjer vervolgt: “Klanten kunnen doorlopend online bekijken hoe hun hypotheek erbij staat. Wij vragen ze om ieder jaar hun gegevens te updaten en wijzen hen er bijvoorbeeld op wat er gaat gebeuren en wanneer hun rentevaste periode afloopt.'

Vinger aan de pols
Het bedrijf biedt op die manier nazorg aan de hypotheeknemers en houdt tegelijkertijd een vinger aan de pols namens de beleggers in de hypotheken. Het idee is dat beleggers kunnen aangeven wat voor soort hypotheken ze willen hebben: mét NHG of zonder, 15 jaar rentevast of 20 jaar rentevast et cetera. Beleggers krijgen vervolgens een specifiek mandje met leningen van hun keuze.

Potjer verwacht dat het collectieve mandaat 'enkele miljarden' zal gaan bevatten. Hoeveel het bedrijf in totaal onder beheer heeft, wil hij niet zeggen, evenmin wat de omzet is van zijn bedrijf. Wel zegt hij dat het goed gaat. “We groeien hard. In 2010 werkten er vier mensen bij Dynamic Credit, inmiddels 30.”

Een volgende stap voor de vermogensbeheerder zal het aanbieden van beleggingsmandaten in kleine commerciële vastgoedleningen zijn. Daarna volgt mogelijk financiering van restschulden.


Bron: Fondsnieuws.nl



Reacties


Laatste nieuws