Tóch weer nieuw laagterecord hypotheekrente

PROVADA - Haastige spoed van kopers op de woningmarkt is toch niet nodig geweest. Een historisch dieptepunt van de hypotheekrente leek bereikt, maar tarieven voor veel looptijden dalen weer.

Voor tien jaar vast betalen huizenkopers begin juni gemiddeld 2,43 procent, toch weer een laagterecord. Voor vijftien en twintig jaar vast amper drie procent, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau MoneyView. Een jaar geleden waren tarieven gauw een procentpunt hoger, en een nieuwe hypotheek à 250.000 euro aan maandelijkse rente netto honderd euro duurder.

Huizenkopers schoten in mei in de stress. Op financiële markten schoten half mei de tarieven voor langjarig schuldpapier omhoog. Banken verhoogden daarop voor het eerst in jaren hun hypotheekrentes met tienden.

In mei sprongen rentes op kapitaalmarkten opeens omhoog en direct verhoogden banken hun hypotheekrentes voor rentevaste perioden van langer dan tien jaar. Een historisch dieptepunt, zeiden makelaars en hypotheekadviseurs, die hiermee consumenten wilden aansporen snel een huis te kopen of de rente lang vast te zetten.

Maar door rentebeleid van de ECB en niet heel uitbundige economische groei blijven rentes voorlopig laag. Kopers kunnen dus de tijd nemen voor voordelige hypotheken.



Reacties


Laatste nieuws