Corporatie Dunavie biedt menukaart met duurzaamheidsopties

De naam van het project is ‘De Groene Keuze Van’. Dit concept van woningcorporatie Dunavie biedt bewoners een menukaart waarmee zij zelf kunnen kiezen met welke producten zij de woning willen verbeteren. Via de website kan een keuze worden gemaakt uit verschillende producten. Daarnaast geeft de website productinformatie en worden ervaringen van andere bewoners gedeeld. 

Naast de website zijn er ook bewonersavonden waar de bewoners, middels een markt, producten kunnen ervaren en direct antwoord krijgen op hun vragen.

Duurzame oplossingen
Door de ‘menukaart’ van Dunavie kunnen de bewoners op deze manier kiezen voor verschillende oplossingen om hun woning te verduurzamen. Zo kan onder andere gekozen worden slimme ventilatie oplossingen, draairamen met dubbel glas en hoogwaardige isolatie oplossingen. Natuurlijk is een combinatie van deze mogelijkheden vaak de beste oplossing. Ook kan de bewoner kiezen uit hoogwaardige oplossingen voor dak- en spouwisolatie, om zo de energie-efficiëntie van zijn woning te verbeteren en de energierekening te verlagen.

Het uitvoeringsproces vraagt om veel kennis en begeleiding. Dunavie heeft om die reden aan TNO gevraagd om het kwaliteitstraject van individueel te plaatsen producten te begeleiden en procesmatig op poten te zetten. Hiervoor heeft TNO onderzoek gedaan en de resultaten daarvan maken dat de bewoners van Dunavie nu makkelijk aan de slag kunnen waarbij zij zelf de regie in handen houden over de verduurzaming van hun woning.

Methodiek voor de branche
Dunavie bezit circa 8000 woningen, waarvan circa 70% gebruik kan maken van ‘De Groene Keuze Van’. De bedoeling is dat zo veel mogelijk bewoners de menukaart gaan gebruiken, waardoor de vraag naar meer comfort en energiebesparing wordt beantwoord. Goed voorbeeld doet volgen. Het plan is dan ook dat andere woningcorporaties gebruik kunnen maken van deze methodiek om zo de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad te versnellen.

Uit onderzoek met modelwoningen blijkt dat huurders bereid zijn om meer te betalen als zij eigen keuzes mogen maken. Het resultaat van dit onderzoek en de ervaringen van de bewoners zijn terug te vinden op de website van De Groen Keuze Van: www.degroenekeuzevan.nl.



Reacties


Laatste nieuws