Hypotheekrente blijft duiken

De hypotheekrente blijft maar van laag naar nog lager zakken. De 10-jaarsrente voor een hypotheek met NHG is voor het eerst onder de 2,5 procent beland op 2,46 procent.

Dat is ruim een procentpunt lager dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau MoneyView. Bij het huidige gemiddelde 10-jaarsrentetarief voor een hypotheek met NHG zijn netto rentelasten 160 euro per maand lager dan bij het tarief van vorig jaar. Ten opzichte van drie jaar geleden zijn de rentelasten zelfs 300 euro lager. Hierbij is uitgegaan van een hypotheeksom van 250.000 euro en 42 procent renteaftrek.

Ook tarieven voor variabel, 5 jaar vast en 20 jaar vast blijven dalen. Opvallend is dat de verschillen tussen deze renteperiodes steeds kleiner worden. Vastzetten is dus goedkoper geworden. 

Variabele rente

De variabele rente daalde afgelopen week naar gemiddeld 2,26 procent en voor 5 jaar vast betaal je gemiddeld nog maar 2,22 procent als je nu een hypotheek afsluit. Er zijn zelfs al aanbieders die minder dan 2 procent voor variabel of 5 jaar vast vragen. De 20-jaarsrente zakte voor het eerst tot onder de 3 procent, blijkt uit cijfers van de Hypotheekshop

Mede dankzij de lage rente is de woningmarkt weer goed op gang gekomen. In het eerste kwartaal van 2015 werden er 34.527 woningen verkocht, ruim 19 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2014.

 


Reacties


Laatste nieuws