Fusie Woonzorg en Habion: Wethouder juicht niet

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) is niet overtuigd van de wenselijkheid van een fusie tussen Woonzorg Nederland en Habion. 'Ik sta allesbehalve te juichen op dit moment,' zegt hij in Het Parool. Woonzorg-directeur Guus Verduijn stelt juist dat de fusie hard nodig is.

Ivens vindt dat meer concurrentie op de Amsterdamse markt van ouderenwoningen gezond zou zijn. Onlangs zocht Ivens contact met Woonzorg, schrijft Het Parool. Hij vraagt zich af of een grote organisatie uiteindelijk niet leidt tot minder slagkracht. 'Een tweede speler op het gebied van ouderenhuisvesting is belangrijk.'

Als er een fusie komt gaat Ivens een 'zienswijze' schrijven voor minister Stef Blok (Wonen), die zijn fiat moet geven. Eerst gaat de Tweede Kamer, die intussen heeft bereikt dat er geen onomkeerbare besluiten genomen mogen worden, er nog over debatteren.

Toch geen fusie met Habion
Woonzorg Nederland probeert met 192 verzorgingshuizen met 27.000 woningen, verdeeld over 230 gemeenten, ouderen een beschermde omgeving te bieden. De instelling is terechtgekomen in een draaikolk van fusiebewegingen. De fusie met zorginstelling Espria, zelf een fusiemoloch, werd door Den Haag verboden, maar aanvankelijk toch doorgezet via een 'personele unie', die begin dit jaar ook weer op aanwijzing van de overheid is ontbonden.

Intussen stuurt het concern aan op een fusie tussen Woonzorg en branchegenoot Habion. Volgens Guus Verduijn (63), de enig overgebleven directeur van woningcorporatie Woonzorg Nederland, is die fusie nodig. 'We doen hetzelfde. We bieden zelfstandige woonruimte, sociale huurhuizen, voor huurders met lage inkomens. Samen staan we sterker.'

Lees ook de eerder verschenen artikelen over dit onderwerp:

-'Kop topman Woonzorg rolt in omstreden fusie met Habion

-'Kamer blokkeert omstreden fusie Woonzorg en Habion'

-'Wat u wilt weten over de fusie van Woonzorg en Habion'

[Bron: Het Parool]



Reacties


Laatste nieuws