Blok loodst Woningwet door Eerste Kamer

Minister Stef Blok, die tijdelijk Veiligheid en Justitie waarneemt, stond gisteren nog gewoon als woonminister in de Eerste Kamer. De Senaat lijkt te zullen gaan instemmen met de manier waarop Blok wil bereiken dat woningcorporaties zich weer volop concentreren op hun sociale rol. Wel kwamen GroenLinks en CDA met een motie over erfpacht. 

Woningcorporaties moeten hun sociale rol beter met de gemeenten afstemmen. Commerciële 'avonturen' moeten worden beperkt. De gemeente moet ook nagaan of activiteiten van corporaties wel echt corporatietaken zijn. De huurders krijgen meer te zeggen en recht op meer informatie. Er komt verder een onafhankelijke, inspectie-achtige woonautoriteit voor het financieel en het volkshuisvestelijk toezicht.

Een aantal van deze wijzigingen komt voort uit de aanbevelingen van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. 

Betaalbaarheid

De Kamer praat vandaag verder met de minister voor Wonen over het financieel 'passend' toewijzen van sociale huurhuizen, zodat de sociaal zwakkeren een voor hen ook echt betaalbaar onderkomen krijgen. In de plannen van Blok gaat dat over drie jaar gebeuren. Maar dat duurt PvdA en VVD te lang.

PvdA en GroenLinks dienden een motie in om ook bij erfpacht de markttoets niet verplicht te stellen. De partijen vinden het onbegrijpelijk dat de wet onderscheid maakt tussen erfpacht en grond in eigendom. Bij investeringen in niet-DAEB hoeven corporaties geen markttoets uit te voeren bij grond in eigendom, maar wel bij grond in erfpacht. Dat maakt de herstructurering van wijken in met name de grote steden vrijwel onmogelijk. De partijen dienden gezamenlijk een motie in om de uitzondering op de markttoets ook voor erfpacht te laten gelden.

De Kamer was verder in grote lijnen tevreden met de antwoorden van minister Blok. Dinsdag 17 maart 2015 stemt de Eerste Kamer over de wet. Naar verwachting zal de Eerste Kamer vrijwel unaniem instemmen met de Woningwet.



Reacties


Laatste nieuws