Wat u moet weten over V&D

V&D heeft nog nooit zo in de spotlight gestaan als de afgelopen weken. Van steunbetuigingen op social media, tot vastgoedjournalisten met een scherpe pen, iedereen heeft een mening. Daarom is het onderstaande geen opiniestuk, maar verzamelde Building Business de meest belangrijke en opmerkelijke feiten in één verhaal.

Binnen de vastgoedbranche hebben veel experts V&D opgegeven. Als Sun Capital de Bijenkorf-wannabe tegemoet zou komen staan ze aan een dood paard te trekken. Of toch niet? Er is een lichtpuntje, maar gaat deze waakvlam het volhouden? 

Status Quo
Belangrijk op dit moment is het feit dat de V&D een akkoord heeft met de vastgoedeigenaren. Hiermee is nog niet alles in kannen en kruiken want er is een loonoffer nodig van €10 mln, wil de V&D echt een doorstart maken. De 63 winkels waar V&D gehuistvest is hebben een verschillende omvang, daarom is niet voor iedere vestiging een passend alternatief te bedenken. De eis voor een huurvrije periode in combinatie met omzethuur wordt niet ingewilligd. Wel is er sprake van een eenmalige derving van 25 mln euro, die Sun Capital de komende zes maanden mag innen. Dit is volgens signalen uit een de markt een gemiddelde huurverkorting van 58 procent.

Bij het ondertekenen van de overeenkomst ontbrak Metroprop waardoor het akkoord nog niet gegeven kon worden. Wel gaf deze partij aan een algehele redding van de V&D niet in de weg te willen staan. V&D wilde niet tegelijk met de bonden onderhandelen, omdat dit akkoord met de eigenaren een vereiste was voor eigenaar Sun Capital om met € 60 mln nieuw kapitaal over de brug te komen. Vandaag gaat V&D samen met de bonden een plan uitwerken.

Offer
Het loonoffer dat van de medewerkers gevraagd wordt is wellicht de meest belachelijke propositie ooit. Heeft de V&D werknemers die hart voor de zaak hebben? Die van hun baan houden en hier bereid zijn iets voor op te geven? Of heeft de V&D mensen in dienst die hun huidige werk ook ergens anders kunnen en willen doen. Een leuke conversatiestarter voor bij de koffieautomaat.

De V&D heeft het middels een brief getracht steun te krijgen van de werknemers. Deze brief dient vandaag (dinsdag 10 februari) geretourneerd te worden.  Zullen er genoeg medewerkers een loonoffer willen brengen ten behoeve van hun werkgever. Volgens het meest recente voorstel krijgt de V&D zes maanden de tijd om aan een nieuwe strategie te werken. Gedurende deze periode zou het warenhuis een huurkorting van in totaal bijna € 30 mln krijgen.

Wat legt V&D in?
In ruil voor de huurkorting krijgen verhuurders de mogelijheid om aantrekkelijke posities op de winkelvloer onder te verhuren. Want een verhuurder die bereid is korting te geven, is vast ook bereid extra te werken om deze korting zelf te compenseren. Onze excuses voor het ontbreken van een sarcastische toon. 

Een ander onderdeel van het plan is dat de vastgoedeigenaren vastgelegd willen hebben dat zij de huurkorting volledig terugkrijgen van Sun Capital indien het warenhuis binnen de 6 maanden alsnog failliet gaat. Sun Capital zou hiervoor garanties hebben afgegeven.

Volg Building Business op TWITTER voor het laatste nieuws! Wij plaatsen V&D updates!



Reacties


Laatste nieuws