Toch onafhankelijke toezichthouder woningcorporaties

Er komt toch een onafhankelijke Autoriteit Woningcorporaties. De wordt een organisatieonderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dat schrijft minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer op 5 februari 2015.

De Autoriteit wordt verantwoordelijk voor zowel het financieel toezicht op woningcorporaties als voor het toezicht op rechtmatigheid, governance en integriteit. Tot het takenpakket hoort de implementatie van de nieuwe Woningwet, risicogericht toezicht en bijdragen aan de professionalisering van de sector.

Aanvankelijk wilde Blok het toezicht naar zichzelf trekken. Een meerderheid in de Tweede Kamer drong na de parlementaire enquête Woningcorporaties echter bij Blok aan op de vorming van een onafhankelijke autoriteit.

De autoriteit zal haar taken onafhankelijk kunnen uitoefenen, schrijft Blok. Omdat de organisatie een apart onderdeel van de ILT wordt, hoeft geen nieuwe toezichtorganisatie opgericht te worden. Bovendien is het bestaande volkshuisvestelijk toezicht op corporaties sinds januari 2014 al ondergebracht bij de ILT. De huidige medewerkers van het CFV en de ILT gaan over naar de nieuwe autoriteit. ’De expertises die nu aanwezig zijn bij CFV en ILT kunnen elkaar bij de nieuwe Autoriteit versterken’, aldus de minister van Wonen.

 



Reacties


Laatste nieuws