Bouw kan voor 106 mln profiteren van Energie Investeringsaftrek

Er bestaan binnen de bouwsector nieuwe mogelijkheden om duurzame investeringen af te trekken van de fiscale winst. De overheid heeft voor 2015 maar liefst €106 miljoen gereserveerd voor de Energie Investeringsaftrek. Hier kan de markt het komende jaar volop van profiteren. Ook zijn er veranderingen voor het vastgoed binnen de EIA. Zo zijn bepaalde eisen verzwaard, maar zijn er ook nieuwe subsidiabele technieken aan de bijbehorende Energielijst 2015 toegevoegd.

Voor geïnteresseerden is de Energielijst, met energiezuinige investeringen, hier te downloaden.

Hoe te profiteren?
De Energie Investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling bedoeld voor ondernemers die investeren in energiebesparende technieken en het gebruik van duurzame energie toepassen in hun onderneming. De vastgoedsector kan dus eenvoudig mee profiteren van deze regeling. Bedrijven mogen namelijk tot 41,5% van hun investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. De EIA kan worden aangevraagd tot drie maanden nadat de investering is gedaan.

Het aftrekken van de investeringen in energie en duurzaamheid is afhankelijk van de bedrijfsmiddelen. Hieronder staat een opsomming van de bedrijfsmiddelen waarbij de investeringskosten mogen worden afgetrokken. 

• LED-verlichting

• HR-glas

• Warmtepompsystemen

• HR-pompen

• Koelsystemen voor serverruimten

• HR-luchtverwarmers

• Detectie voor het automatisch schakelen van verlichting en/of klimaat

 

 

Veranderingen voor de vastgoedbranche
Wat dit jaar extra aandacht behoeft, met name voor de bouwsector, zijn de eisen voor het na-isoleren van bestaande gebouwen. Om in 2015 in aanmerking te komen voor de EIA moet de warmteweerstand van een bestaande constructie verbeteren met 2m2 K/W.  Eerder was dit 1,5m2 K/W. Verder is er geen subsidie meer beschikbaar voor het isoleren van koel- en vriesruimten. Dit in verband met nieuwe technieken. 

Het plaatsen van HR-glas staat hierboven genoemd als fiscaal aftrekbare investering. Dit klopt, maar er moet wel rekening gehouden worden met een beperkte vergoeding van €150,- per m² glas, inclusief de kozijnen. Ook LED-verlichting heeft te maken met strengere subsidie-eisen, dit kunt u controleren met de bijgevoegde Energielijst.

Er is binnen deze veranderingen ook positiever nieuws. Het aanvragen van de EIA voor de energieprestatieverbetering van bestaande bedrijfsgebouwen is namelijk eenvoudiger gemaakt. Vorig jaar waren er aanvullende eisen verplicht, maar deze zijn voor 2015 geschrapt. Wel moet het energielabel met drie labels stijgen. Om nu in aanmerking te komen voor de EIA moet het gebouw door upgrading minimaal drie labelsprongen maken en de energie-index moet met ten minste met 0,40 afnemen. Het is ook mogelijk om tot het label A te komen door een pakket van energiezuinige maatregelen. De maximale energie-index moet hier 1,05 zijn en met minimaal 0,10 verbeteren. 


Alle energiezuinige investeringen waarvoor u Energie Investeringsaftrek (EIA) kunt aanvragen staan op de Energielijst. Deze lijst bevat ongeveer 160 investeringen (bedrijfsmiddelen), ondergebracht in vijf categorieën. Voor uw gemak is de complete Energielijst van 2015, hier te downloaden.

 

 



Reacties


Laatste nieuws