Is onafhankelijke data de oplossing voor winkelleegstand?

Is onafhankelijke data de oplossing voor winkelleegstand? Winkelleegstand is een belangrijke issue op dit moment. Op onze LinkedIn groep werd al druk gediscussieerd over het jaar 2015 en of dit jaar het jaar van herstel gaat zijn. Lastig. Verschillende meningen, verschillende achtergronden en natuurlijk de verschillende branches waarin herstel kan plaatsvinden. Maar nu is er wellicht een lichtpuntje aan de horizon, in de vorm van onafhankelijke data over de winkelgebieden.

Locatus, de winkelinformant van de Benelux, krijgt kapitaal verschaft van het MBO & Groei Fonds. Kan Locatus met deze financiële hulp de winkelleegstand aanpakken?

Veldwerkers Locatus bezoeken alle winkelgebieden
Locatus is marktleider op het gebied van winkelinformatie in de Benelux. Deze onderzoekende partij verzamelt informatie over alle winkels en consumentgerichte, dienstverlenende bedrijven. De 'veldwerkers' bezoeken en onderzoeken jaarlijks alle winkelgebieden in de Benelux. Hierdoor heeft Locatus verschillende rapporten die ondernemers in staat stellen investeringsbeslissingen te onderbouwen. Voorbeelden van deze rapporten zijn bijvoorbeeld: de Retail Risk Index, Benchmark verkenner en de Winkelpassanten 24/7.

Sinds kort krijgt Locatus steun van het MBO & Groei Fonds, deze partij investeert in kansrijke ondernemingen in het MKB. Hoofdinvesteerder van het MBO & Groei Fonds is de Rabobank.

Reactie Locatus
Building Business had kort telefonisch contact met Gerard Zandbergen, directeur van Locatus. BB was er benieuwd wat de financiële steun concreet zal gaan betekenen voor Locatus: "Dat is heel simpel, door de financiële steun kunnen wij nationaal en internationaal sterk groeien. Wij hebben twee doelstellingen: het eerste doel is het onderzoek van 25 winkelgebieden uitbreiden naar 200 winkelgebieden. Daarnaast willen wij als twee doelstelling de gebieden continue monitoren", aldus Gerard Zandbergen.

Verder is Zandbergen zeer tevreden met deze minderheidsaandeelhouder, maar wil graag onderstrepen dat (zoals geschreven in het FD) de Rabobank geen hoofdinvesteerder is en dus geen investeringsbeslissing maakt. Deze bevoegdheid blijft bij het MBO & Groei Fonds en Locatus zelf.

Reactie financiers:
Ab van Urk, partner MBO & Groei Fonds, vertelt over deze deelneming: "Het winkellandschap verandert snel. Om als winkelier of investeerder succesvol te kunnen zijn, is actuele informatie over zaken als concurrentie, marktpotentieel, winkelpassanten, leegstand en huurprijzen essentieel. Hoe gedetailleerder en gerichter de informatie op winkelcentrum en winkelniveau, des te beter. Gerard Zandbergen en zijn team hebben bewezen onafhankelijke data te kunnen leveren. Zij zijn niet voor niets marktleider op het gebied van winkelinformatie in de Benelux geworden. Deze deelneming is een waardevolle toevoeging aan onze portefeuille." 



Reacties


Laatste nieuws