Steeds minder faillissementen bij bouwbedrijven

Gisteren maakte het CBS de laatste faillissementscijfers bekend. Daaruit blijkt dat er steeds minder faillissementen worden uitgesproken in de bouwsector. 

In anderhalf jaar tijd zou het aantal faillissementen in de bouw gehalveerd zijn. De daling werd in het voorjaar van 2013 ingezet. In september 2014 lag het aantal faillissementen een derde lager dan in september 2013.

Driemaandsgemiddelde

In april 2013 was het driemaandsgemiddelde nog 174 faillissementen per maand. Dat bleek in september naar 81 gedaald te zijn. Vorig jaar september lag het driemaandsgemiddelde nog op 121.

De daling in het aantal faillissementen is bij projectontwikkelaars en gww-bedrijven wat minder groot. Ten opzichte van maart 2013, anderhalf jaar eerder, zijn er 47% minder ontwikkelaars failliet gegaan. Bij gww-bedrijven was de top in het aantal faillissementen in juni 2012. Het niveau ligt nu 45% lager.

Orderportefeuille

Tegelijkertijd is er een groei in de orderportefeuille van bouwbedrijven. Daardoor krijgen bouwbedrijven wat meer lucht. Dit kan tevens een verklaring zijn voor het lager aantal faillissementen. Sinds maart 2013 is de gemiddelde portefeuille in de bouw van 5,2 maanden werk naar gemiddeld 6,5 maanden werk gestegen in augustus 2014. 



Reacties


Laatste nieuws