Hema mag notaris gaan spelen

De tuchtrechter geeft Hema toestemming om notarisservices aan te bieden. Met een rookworst in de hand de akte van levering laten passeren?

De tuchtrechter vindt dat de Hema door mag gaan met het aanbieden van haar notarisservice. Vorig jaar startte de Hema daarmee. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) had een klacht ingediend bij de Kamer voor het notariaat in Amsterdam. Echter, de tuchtrechter zag er afgelopen donderdag geen bezwaar in.

Bescherming

Wel vindt de tuchtechter dat de Hema tekortschiet met de bescherming van cliëntgegevens. Daarom moet de Hema deze gegevens opslaan bij een door notarissen beheerde server. Nu nog zouden van de Hema medewerkers toegang hebben tot de persoonsgegevens. De Hema is daarom drie maanden de tijd gegeven om dit aan te passen.

De KNB is niet blij met de uitspraak van de rechter. Zij gaan daarom in beroep bij het hof, de hoogste instantie in het notariële tuchtrecht. De KNB betwijfelt of de Hema met haar notarisservice wel aan de notariële wet- en regelgeving voldoet. Eén van de punten waar de Hema niet aan zou voldoen, is de zorgplicht die notarissen hebben.



Reacties


Laatste nieuws