Vitale ouderen? Sporten en het gebruik van sportvoorzieningen in de gemeente Slochteren

De betekenis van sportvoorzieningen voor bewoners wordt uitvergroot op het moment dat het overeind houden ervan onder druk staat. Aan de rand van Nederland bijvoorbeeld, daalt het aantal inwoners en daarmee het aantal potentiële gebruikers van sportvoorzieningen. Tegelijkertijd neemt verhoudingsgewijs het aandeel 55-plussers toe. Om meer inzicht te krijgen op de samenhang tussen sportdeelname van 55-plussers en de aanwezigheid van sportvoorzieningen in de buurt, hebben we onderzoek gedaan in de gemeente Slochteren, provincie Groningen. De volgende vragen stonden centraal: Op welke manier onderscheiden zich de 55-65-jarigen, 65-75-jarigen en 75-plussers van elkaar wat betreft hun sportdeelname? Geeft nabijheid, 'de soort mensen' of de aangeboden faciliteiten de doorslag?

Door: Sabine Meier, Marielle Bovenhoff en Coen van Atten

Het percentage 55-plussers in de gemeente Slochteren dat sport is hoog. Gezondheid is voor de meerderheid de belangrijkste reden om te sporten. We vinden het opmerkelijk dat de sportdeelname tussen 'jonge' en 'oude' ouderen nauwelijks van elkaar verschilt. De sportdeelname van de 55- tot 74-jarigen ligt bij rond 50%. Het percentage sportieve 75-plussers is duidelijk lager (25%).

Als de respondenten binnen de gemeente sporten, scoort 'korte afstand' het hoogst. Als ze kiezen voor een voorziening daarbuiten, zijn de 'soort mensen' en het soort aanbod doorslaggevend. Echter, in absolute zin kiezen meer ouderen om binnen de gemeente Slochteren te sporten waardoor er wel waardering voor nabijheid lijkt te zijn. Deze waardering wordt door vergelijkbare studies in stedelijke omgevingen niet bevestigd. Daarom is het belangrijk om de betekenis van afstand voor de sportdeelname juist in plattelandsgemeentes nog nader te onderzoeken. Naast de sportvoorziening is de publieke ruimte dé plek om te sporten. Plattelandsgemeenten zouden deze voorkeur kunnen aangrijpen om - naast de aandacht voor sportvoorzieningen - meer aandacht te besteden aan het creëren van beweegvriendelijke omgevingen.

Op woensdag 8 oktober 2014 organiseert het lectoraat Maatschappelijk Vastgoed van de Hanzehogeschool met Nyenrode Business Universiteit het congres Barometer Maatschappelijk Vastgoed. Klik HIER om u aan te melden!

 



Reacties


Laatste nieuws