Europa komt met duurzaamheidstoetsing

De Europese Commissie werkt aan een Europees toetsingskader voor de duurzaamheid van gebouwen, meldt Aedes. Nu bestaan er in de verschillende lidstaten van de Europese Unie verschillende normen voor duurzaam bouwen. Een Europees toetsingskader zou duidelijkheid kunnen brengen, ook voor woningcorporaties.

De Europese Commissie stelt voor om kernindicatoren te introduceren voor de milieu-impact van de bouw, schrijft Aedes op haar website. "Niet alleen voor de bouw en gebruiksfase van een pand, maar ook daarna: de gehele ‘levenscyclus’ van een gebouw telt mee. Een helder pakket aan indicatoren draagt volgens de Commissie bij aan de vergelijkbaarheid van en de kennis en het bewustzijn over de milieu-impact van de bouw. Fabrikanten van bouwmaterialen hoeven met minder verschillende criteria te werken. Architecten en bouwers krijgen meer informatie tot hun beschikking. En ontwikkelaars en investeerders, zoals corporaties, kunnen verschillende bouwbedrijven beter met elkaar laten concurreren op het gebied van duurzaamheid."

Voorlopig vrijwillig

Aedes: "Het nieuwe kader wordt gebaseerd op bestaande standaarden en duurzaamheidsschema’s. De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld met criteria die mogelijk relevant zijn. Denk hierbij aan het totale energieverbruik, het ontwerp voor ‘deconstructie’ (sloop) van het gebouw, het beheer van het bouwafval en het waterverbruik van het gebouw. Na overleg met belanghebbende partijen als overheidsinstanties, beleggers, verzekeraars, aannemers en fabrikanten, zal de Commissie de meest relevante indicatoren kiezen. Het duurzaamheidskader blijft voorlopig vrijwillig, maar de Commissie meldt wel dat het kader voor verder beleid wordt ingezet. In 2014 en 2015 zal de Commissie doelstellingen en indicatoren en de praktische uitvoering van een kader voor de kernindicatoren met belanghebbende partijen bespreken. De kaderregeling voor kernindicatoren moet in 2015-2016 afgerond zijn."

Kostenefficiënt

Aedes gaf in eerder overleg met de Europese Commissie aan dat maatregelen bedoeld om duurzamere gebouwen te krijgen kostenefficiënt moeten zijn. Ze moeten volgens Aedes niet ten koste gaan van de betaalbaarheid. Bovendien vindt Aedes dat een eenduidig raamwerk met indicatoren concurrentie en innovatie in de bouw moet stimuleren. Het moet flexibele en goedkopere bouwmogelijkheden voortbrengen.

Het toetsingskader is een onderdeel van een breder pakket aan maatregelen van de Europese Unie om de circulaire economie van Europa te stimuleren. In een circulaire economie zijn er bijna geen afvalstromen, maar wordt alles hergebruikt of gerecycled.

(BRON: Aedes)



Reacties


Laatste nieuws