Nieuwe vrije sectorwoningen blijven vrij

Minister Blok van Wonen heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat nieuw gebouwde vrije sector gegarandeerd geliberaliseerd blijven.

In zijn brief van 9 juli 2014 laat de minister weten dat een vrije sector woning, die gebouwd is tussen 2015 en 2019, niet in het sociale segment kunnen vallen. Deze woningen, waarvan de huurprijs boven de liberalisatiegrens ligt, kunnen geliberaliseerd verhuurd blijven, ook al valt de huurprijs beneden de liberalisatiegrens. Hiermee komt de minister tegemoet aan een motie van investeerders, waarmee zij beoogden meer zekerheid te krijgen in het middeldure huursegment.

Puntensysteem

Per 2015 wordt een nieuw puntensysteem geïntroduceerd dat de maximale huurprijs van gereguleerde woningen bepaalt. In dit systeem gaat de WOZ-waarde van de woning een belangrijkere rol spelen. Dit nieuwe systeem heeft mogelijk gevolgen voor woningen waarvan de huur boven de liberalisatiegrens ligt. Met de tegemoetkoming van de minister hoeven verhuurders van woningen in het geliberaliseerde segment zich geen zorgen te maken hun woningen niet meer geliberaliseerd verhuurd kan worden.

De maatregel van minister Blok is een aanvulling op het Besluit huurprijzen woonruimte (Bhw). Woningen die volgens het Woningwaarderingsstelsel minimaal 110 punten hebben, vallen onder dit besluit.



Reacties


Laatste nieuws