Brede School Het DOK in Oegstgeest opgeleverd

Vandaag wordt in Nieuw Rhijngeest, een omvangrijke uitbreidingswijk ten westen van Oegstgeest, de nieuwe brede school Het Dok opgeleverd. Architectenbureau Paul de Ruiter ontwierp een energie-zuinige school waarin drie belangrijke thema’s tot uitdrukking komen: frisse lucht, veel daglicht en een natuurlijke materialisering. De school heeft daarnaast een bijzondere plek gekregen midden in de groene omgeving.

Het Dok is een brede school en omvat een basisschool, kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal, muziekschool, sportzaal, expositieruimte en een multifunctionele ruimte. Het gebouw functioneert naast de functie van onderwijsgebouw vooral ook als ontmoetingsplek voor de buurt. Paul de Ruiter: “Voor de brede school staan gezondheid en duurzaamheid voorop. In het ontwerp komt dat tot uiting in drie thema’s: frisse lucht, daglicht en natuurlijke materialisering. Eén van de grootste kwaliteiten van de nieuwe brede school vormt de locatie: het gebouw komt te liggen in een nieuw aan te leggen groene omgeving”. De gevels zijn bekleed met glazen panelen in drie verschillende groentinten, waarin de omringende bomen zullen worden gereflecteerd. De plint van het gebouw is van hout, als directe verwijzing naar het groen waardoor het gebouw zich nog meer schikt naar de omgeving.

In het ontwerp wordt deze kwaliteit zoveel mogelijk benut door ervoor te zorgen dat overal in het gebouw de nabijheid van het groen voelbaar is. Om dit te bereiken is zoveel mogelijk programma op de begane grond geplaatst en zijn de meer gesloten functies, zoals de sportzaal, op de verdieping gesitueerd. In het gebouwconcept is rekening gehouden met de verschillende leeftijden van de gebruikers: variërend van (school)kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar tot de oudere buurtbewoners op tijden dat er buurtgerelateerde activiteiten in en rond het gebouw plaatsvinden. Het speeldak op de verdieping is bestemd voor de kinderen van de bovenbouw. Het staat met een trap in verbinding met de groene binnenplaats op maaiveld. Dit stukje omsloten groene speelplaats vormt het hart van het gebouw en fungeert als gemeenschappelijke buitenruimte voor de kinderen van de onderbouw en de 0 tot 4 jarigen van de kinderdagopvang: het biedt hen een veilige en geborgen speelplek.

In nauwe samenwerking met Arup heeft Architectenbureau Paul de Ruiter een innovatief klimaatconcept uitgewerkt dat op energiezuinige wijze zorgt voor verse lucht overal in het gebouw. Er wordt niet met meer, maar juist met minder installaties een comfortabel klimaat gerealiseerd.



Reacties


Laatste nieuws