10 NOVEMBER Heet van de naald: Scenario’s na de corporatie-enquête

Het rapport van de parlementaire enquête woningcorporaties verschijnt op 30 oktober. Heet van de naald schetsen topsprekers, waaronder voorzitter van de enquêtecommissie Ronald van Vliet, kort daarna op dit seminar diverse dilemma’s en scenario’s voor de dagelijkse praktijk van elke corporatie. Hoe straks als corporatie het rapport voor jezelf te interpreteren? Welke ruimte en welke keuzes zijn er nog mogelijk, ook in het licht van de Novelle?

De huidige slingerbeweging is van deregulering terug naar sterke overheidsregulering van corporaties. De regels uit de periode dat ze nog taakorganisaties waren, zijn echter niet meer van deze tijd. Maar hoe verhouden nieuwe regels zich tot de voortdurend veranderende samenleving waarin dynamiek, differentiatie, zelfredzaamheid, flexibiliteit en tijdelijkheid een hoofdrol spelen? Dwingt de dagelijkse werkelijkheid tot proberen, experimenteren en aanpassing van het bedrijfsmodel, en verlaat die dus altijd de regels? In welke mate kan dat straks nog? Leidt een opsomming van wat niet mag tot zinvol voor mensen zijn binnen wat wel mag? Welke plaats krijgt het idealisme, dat altijd zo kenmerkend voor de sector was?

De sprekers op dit seminar hebben goed nagedacht over de ruimte die het rapport laat voor diverse scenario’s. Bijvoorbeeld een centralistisch en recht in de leer scenario van doelmatigheid en rechtmatigheid. Maar ook een scenario dat dicht ligt bij wat mensen willen. Of een scenario waarin aandacht voor de zachte kant (mensen) helpt om succesvol aan de harde kant (stenen) te werken. Of een scenario van ondernemen binnen nauwe grenzen. Laat je op dit seminar door hen inspireren voor je eigen strategie. 

Concept: elke spreker heeft een half uur podiumtijd, waarvan 20 minuten voor de presentatie en 10 minuten voor discussie met de zaal.

Datum: 10 november. Locatie: Beatrix Theater, Queen’s Foyer, Jaarbeursplein, Utrecht. Ligt pal naast het Centraal Station en is dus goed met het openbaar vervoer te bereiken. 

Doelgroep: bestuurders, directeuren, strategen en toezichthouders van woningcorporaties, wethouders, ambtenaren volkshuisvesting, ontwikkelaars, bouwers, vastgoedbeleggers, financiers, accountants, adviseurs.

Middagvoorzitter: Lex de Boer, directeur/bestuurder Lefier, oud-directeur  SEV, oud-beleidsmedewerker VROM. Kent dus zowel de corporatie- als de overheidswereld.

Programma:

13.30-14.00 uur    Inloop met koffie en thee


14.00-14.15         Inleiding en analyse rapport parlementaire enquêtecommissie door middagvoorzitter Lex de Boer.

 

 

 

14.15-14.45          Goos Minderman, hoogleraar Public Governance en Public Law VU Amsterdam, voorzitter Commissie Governancecode Woningcorporaties 2011.

 

 

 

14.45-15.15         Jos van der Lans (gevraagd), cultuurpsycholoog en publicist over onder meer sociale cohesie, volkshuisvesting, vraagsturing, afrekencultuur, modern paternalisme, participatiesamenleving.

 

 

 

15.15-15.45         Hedy van den Berk, bestuurder Havensteder. Is een van de zes corporatiedirecteuren die begin juli het manifest Sociaal blijven investeren publiceerden.

 

15.45-16.15         Pauze

 

16.15-16.45         Leon Bobbe, directeur/bestuurder De Key. Zette als directeur van Dudok Wonen een ongewoon veranderprogramma op dat er vanuit gaat dat je vooraf niet weet wat het probleem is, laat staan dat je weet hoe de oplossing er uit ziet. Innovaties ‘ontvouwen’ zich. Bobbe bedacht ook de bezitloze woningcorporatie.

 

 

16.45-17.15         Ronald van Vliet (gevraagd), voorzitter parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties. Licht de aanbevelingen toe.

17.15 uur             Netwerkborrel 

 

Inschrijven en kosten

Voor 295 euro (excl. BTW) kunt u deelnemen aan dit kwaliteitsseminar op 10 november. Stuur een mail naar info@buildingbusiness.nl met als onderwerp ‘Enquête woningcorporaties’. Vermeld ook het factuuradres in uw mail. U ontvangt zo snel mogelijk een bevestigingsmail.

 



Reacties


Laatste nieuws