De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft brochure uitgebracht. ‘Technieken voor een energieneutrale woning’, waarin praktijkvoorbeelden worden gegeven voor het bouwen van woningen met een EPC-waarde van 0.

In de brochure geeft de RVO een beknopt overzicht van innovatieve technieken die al in de bouwwereld worden gebruikt om woningen met een EPC van 0 nul te realiseren. Aan de hand van allerlei referenties worden verschillende energieconcepten uit de doeken gedaan en voor welke woningtypen ze het best toepasbaar zijn.

Referentiewoningen

Daarbij komen ook trends en recente ontwikkelingen komen aan bod op het gebied van energieconcepten en energiebesparende maatregelen. Ze moeten richting geven aan gewenst onderzoek om de stap naar een energieleverend gebouw te versnellen.

Er wordt dieper ingegaan op drie referentiewoningen. Dat is ten eerste een eengezinswoning met optimaal gebruik van zonne-energie, zowel passief als actief. Ten tweede wordt een praktijkcase aangehaald hoe een eengezinswoning volgens het passiefhuisconcept te realiseren. Tenslotte staat in de brochure beschreven hoe een appartementen met een collectieve duurzame energievoorziening.

In de brochure wordt aandacht besteed aan bouwkundige detaillering, de energielevering, warmteopwekking, warmtapwater- en afgiftesystemen, ventilatie en ten slotte gebruikersgedrag en huishoudelijk energiegebruik.

 

De brochure ‘Technieken voor een energieneutrale woning’ is hier in te zien.

Reacties

Lees onze special over Rotterdam Special