Vertrouwen woningmarkt in de lift

Met de zon en het mooie weer wil het deze maand nog niet zo lukken. Maar dat weerhoudt de Nederlander er niet van om de woningmarkt weer wat stralender in te zien dan voorheen. De Eigen Marktindicator is weer gestegen. Het consumentenvertrouwen zit in de lift.

Al anderhalf jaar stijgt het consumentenvertrouwen. Dat blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) is de lage en dalende rente hier een belangrijke factor in.

Bereikbaarheid

De teller staat nu op 93. Dat is vergelijkbaar met het niveau van voor de crisis in april 2006. Sindsdien is het vertrouwen steeds verder gedaald. Het laagste punt werd in januari 2013 genoteerd met 50. Het consumenten zegt volgens de VEH ook iets over de bereikbaarheid van een koopwoning voor een huishoudens. Het zou nu makkelijker zijn om een koopwoning aan te schaffen voor een gemiddeld huishouden.

Net zoals het CBS, het Kadaster en recent ook de Rabobank, benadrukt de VEH eveneens dat er regionaal gezien grote verschillen zijn. Over het algemeen ziet 42% van de Nederlanders de woningmarkt nog steeds verbeteren. Maar in Friesland is dit percentage 32%. In Groningen is dat percentage met 25% nog lager. De Groningers zijn überhaupt pessimistischer over de woningmarkt. Maar liefst 16% ziet de woningmarkt verslechteren in de komende tijd.

Randgebeiden

Het feit dat in de ‘randgebieden’ van Nederland zoals in Groningen en Friesland, maar ook in Flevoland, het vertrouwen lager ligt dan gemiddeld, is volgens de VEH te wijten aan het feit dat daar sprake is van een structureel probleem zoals bevolkingskrimp of hoge werkloosheid.

Lees hier het maandbericht van de VEH over het consumentenvertrouwen.



Reacties


Laatste nieuws