Ruimte voor duurzame nieuwbouw in Overtoomse Veld Amsterdam

Donderdag 3 juli is de start van de bouw van de Energietuin feestelijk gevierd. De Energietuin in de nieuwe wijk Stadstuin Overtoom in Amsterdam Overtoomse Veld omvat 95 klimaatneutrale koopappartementen. Ruim 70 procent van de appartementen is verkocht. De start is gevierd met de toekomstige bewoners en de co-makers van het project.

Toekomst-proof wonen

Om Stadstuin Overtoom te kunnen bouwen, worden 360 verouderde woningen gesloopt. Daarvoor komen 470 energieneutrale woningen terug, die samen de grootse klimaatneutrale wijk van Nederland vormen. De 154 appartementen en eengezinswoningen uit de eerste fase zijn al bewoond.

De eerste koper van een appartement in de Energietuin, Lars van der Kroon, sloeg de eerste paal onder toeziend oog van zijn toekomstige buren. Daarna vertelde een van de bewoners van de al opgeleverde woningen, Michan Tolman, over zijn leven in Stadstuin Overtoom. Hij is enthousiast over de nieuwe wijk, het nabij gelegen Rembandtpark en over zijn nieuwe buren. En iedere week kijkt hij op de energiemeter in zijn woning hoeveel hij heeft bespaart.

Energiezuinig

Stadstuin Overtoom is een initiatief van woningcorporatie Eigen Haard, ontwikkelaar en bouwer ERA Contour, architectenbureau KOW en amoveerder Oranje. Hun doel is de bouw van een klimaatneutrale wijk zonder extra kosten. En dat lukt. Door de unieke manier van samenwerking volgens het zogenaamde Co-Green concept. Met als resultaat, betaalbare woningen die zeer energiezuinig zijn. De woningen hebben relatief lage woonlasten en zijn voorzien van allerlei duurzame voorzieningen, zoals zonnepanelen, opslag van regenwater en een dikker isolatiepakket.

Waardevaste woning voor de kopers
De Energietuin heeft het drie sterren BREEAM-NL nieuwbouw-ontwerpcertificaat ontvangen. Dit is het eerste BREEAM-NL certificaat met een woningcorporatie als opdrachtgever. Het BREEAM-NL verzekert dat er een gezond en duurzaam gebouw wordt gebouwd met lage lasten voor de bewoners. Rob van der Bas, projectcoördinator ERA Contour: ‘BREEAM moet zich in de woningbouw gaan bewijzen en vastgoedwaarde en zekerheid creëren. Zo worden kopers eigenaar van een waardevaste woning.‘

Fase 3 in ontwikkeling
De volgende fase van Stadstuin Overtoom omvat 27 eengezinswoningen en een kleinschalig appartementencomplex. Naar verwachting start de verkoop hiervan in september dit jaar.



Reacties


Laatste nieuws