Harde klappen voor bouwbedrijven in 2013

In opdracht van Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra is door Panteia/EIM onderzoek uitgevoerd naar het reilen en zeilen van de bouwsector in 2013. In het rapport staat dat 2013 nog zwaarder is geweest dan 2012.

Veel aannemers zijn in 2013 in slecht weer terecht gekomen. Het betreft vooral de kleine en middelgrote bedrijven in de bouwsector. Er vonden in 2013 meer gedwongen ontslagen plaats en er werd minder personeel aangenomen.

Daling

Ondanks de reorganisaties die veel bouwbedrijven doorvoerden, is de omzet en de winst gedaald in 2013. Daardoor zijn investeringen ook verder achtergebleven ten opzichte van het niveau van een jaar eerder.

Pessimistisch

Diverse instanties zoals het CPB en de Rabobank verwachtten dat dat het beter zou gaan in 2014 met de bouwsector. De Aannemersfederatie is pessimistischer gestemd. Aanleiding voor die stemming is de lagere werkvoorraad van het eerste kwartaal van 2014 ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Toch zijn aannemers zelf optimistischer over de verwachtingen van de werkvoorraad. Ook is men positiever over de verwachte ontwikkeling van het bedrijfsresultaat voor de rest van 2014.

Investeringen

De lage werkvoorraad, geringe omzetten en achtergebleven rendementen in 2013 zorgen er voor dat de investeringen op dit moment op een laag peil blijven. Slechts 44% van de bouwbedrijven heeft in 2014 geïnvesteerd of is dat met zekerheid van plan te doen. Maar de andere helft van de bouwbedrijven geeft aan helemaal geen investeringen te willen doen in 2014 of is daar onzeker over.



Reacties


Laatste nieuws