Makkelijker mantelzorgwoning in tuin

De laatste tijd komen er steeds meer bouwkundige oplossingen voor de bouw van mantelzorgwoningen. Maar bij deze initiatieven voor mensen die behoefte hebben aan mantelzorg aan de deur, stranden nog wel eens in regelgeving. Nu komt er vanuit de politiek een oplossing die de belemmeringen op dit vlak moet wegnemen. 

Steeds meer ouderen hebben mantelzorg nodig, maar willen graag een zekere vorm van zelfstandigheid behouden. Voor deze doelgroep is er niets mooier om dan een op maat gemaakte mantelzorgwoning te realiseren die in de buurt of vlakbij een naaste staat.

Tuin 

PasAan kwam met een oplossing om een mantelzorgwoning in de tuin van de naaste te bouwen. Zij hadden een flexibel systeem ontwikkeld dat op de wensen en eisen van de zorgbehoevende aangepast kon worden. Maar regelgeving zoals het bestemmingsplan vormde nog wel eens een obstakel.

Vergunning

Minister Blok van Wonen en staatssecretaris van Rijn hebben woensdag bekend gemaakt dat er geen vergunning meer nodig is om een mantelzorgwoning te bouwen aan of bij het eigen huis. Dit zorgt er voor dat de mantelzorgwoning zonder veel rompslomp in bijvoorbeeld de tuin van naasten gebouwd kan worden.

Stijgende kosten

Het kabinet wil de stijgende kosten van de langdurige zorg, waar mantelzorg onder valt, beteugelen. Praktische oplossingen als de mantelzorgwoning kunnen hier goed aan bijdragen. Het is dan ook logisch dat de overheid zelf er voor zorgt dat de regelgeving er op wordt aangepast om dergelijke oplossingen doorgang te laten vinden.



Reacties


Laatste nieuws