Wie is wie? Dag 2 Parlementaire Enquête Woningcorporaties: Woonbron

Op dag 2 van de parlementaire enquête woningcorporaties zal het debacle rondom de SS Rotterdam van woningcorporatie Woonbron centraal staan. Building Business maakte een kort profiel van de personen die ondervraagd zullen worden.

Woonbron kocht in 2005 het stoomschip de Rotterdam voor 6 miljoen euro. Het investeerde ruim 200 miljoen in het schip, maar moest later een groot verlies nemen. Het zou minister Vogelaar eind 2008 de kop kosten. In 2012 werd het schip voor 30 miljoen euro verkocht aan Arcor hotels.

Martien Kromwijk

Voormalig directeur van woningcorporatie Woonbron. Hij was verantwoordelijk voor de aankoop en investeringen door woningcorporatie Woonbron in de SS Rotterdam. Als directeur van Woonbron stond hij tevens aan het hoofd van de holding die de investeringen deed in de SS Rotterdam. Als gevolg van de het financiële debacle moest hij in 2010 op stappen. 

André Thomsen

Oud- commissaris bij Woonbron. André Thomsen is als emeritus hoogleraar verbonden aan onderzoeksinstituut OTB van de TU Deflt. Hij nam zitting in de Raad van Toezicht van Woonbron. Vanwege de perikelen rondom de verbouwing van de SS Rotterdam was hij in april 2009 als commissaris opgestapt. Later die maand zijn ook de andere commissarissen afgetreden.

Hans Zwarts

Hans Zwarts was vanuit het ministerie als extern toezichthouder betrokken bij de afwikkeling van de SS Rotterdam nadat het onder toezicht was gesteld. Hij was in april 2009 door minister van der Laan aangesteld, nadat eerder bekend was geworden dat de investeringen meer dan 200 miljoen euro zouden zijn.

Over Woonbron

Woonbron is één van de grootste woningcorporaties en heeft 50.000 woningen in Rotterdam, Dordrecht, Spijkenisse en Delft. Woonbron heeft in ondere andere Hoogvliet grote stadsvernieuwingsprojecten op gang gezet.



Reacties


Laatste nieuws