Voormalig VROM-gebouw wordt grondig verbouwd

Het kantoor van het voormalig ministerie van VROM gaat vanaf 2017 grondig verbouwd worden. De Rijksgebouwendienst heeft met het bouwconsortium PoortCentraal een integraal pps-contract gesloten. Ministerie Blok gaf samen met de bouwende partijen het startsein voor de bouw. Het gebouw wordt in 2017 gemoderniseerd.

Het voormalig VROM-gebouw is gelegen aan de Rijnstraat, vlak naast het Centraal Station van Den Haag. Het gebouw dat in 1992 door Jan Hoogstad was ontworpen moet op meerdere onderdelen aangepast worden. Zo zijn de gebouwinstallaties en gebruikersvoorzieningen ernstig verouderd en inmiddels afgeschreven. Ook qua functionaliteit moet het gebouw aangepast worden. Alle ingrepen zullen met respect voor de architectuur van het gebouw worden uitgevoerd.

Kleiner

Bij het aantreden van het kabinet-Rutte zijn grote veranderingen in de organisatie van de Rijksoverheid doorgevoerd. Eén van de veranderingen was het opheffen en deels samenvoegen van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en VROM. De veranderingen moesten er onder andere voor zorgen dat de overheid kleiner in omvang zou zijn.

Ruimtegebruik

Ook wat betreft het ruimtegebruik zou de overheid met minder toe moeten. In het verbouwde kantoor aan de Rijnstraat moet meer ruimte voor flexplekken gecreëerd worden. Daarnaast moet het gebouw flexibel indeelbaar zijn, zodat het makkelijk aangepast kan worden voor huisvesting van diverse organisaties. Het is de bedoeling dat in 2017 de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Milieu erin komen, samen met de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In het gebouw worden 4.400 werkplekken voor meer dan 6.000 gebruikers gerealiseerd. Er worden energiebesparende maatregelen aangebracht en de installaties vervangen. Hierbij wordt met betrekking tot de energievoorziening en de klimaatbeheersing gebruik gemaakt van de duurzame technieken en materialen.

PPS-contract

PoortCentraal is een samenwerkingsverband tussen BAM, ISS en O.M.A. Met het bouwconsortium PoortCentraal heeft directeur Eva Klein van de Rijksgebouwendienst een integraal pps-contract gesloten. Het betekent dat het consortium niet alleen verantwoordelijk is voor het ontwerp en de renovatie, maar tevens het onderhoud en de exploitatie van het gebouw de komende 25 jaar op zich neemt. Het contract heeft een waarde van 267 miljoen euro.



Reacties


Laatste nieuws