Arcadis bedenkt plan voor waterkering Manhattan

Arcadis krijgt vandaag te horen of het de waterkering voor Manhattan mag bouwen. Dit ambitieuze project moet er voor zorgen dat de kans op een overstroming kleiner wordt.

Het BIG U-project is een zestien kilometer beschermende berm die rond de tip van het schiereiland Manhattan moet komen. Vanaf 57th Street West loopt deze in een U-vorm via de zuidpunt tot 42th Street East. Het plan behelst een ring van parken en wandelroutes die tussen het water en downtown Manhattan moet komen. De parken en wandelroutes bieden in tegelijkertijd een uitgebreid recreatiegebied. Het plan is door Arcadis samen met architectenbureau One Architecture ontwikkeld.

Katrina & Sandy

De Verenigde Staten hebben al eerder met overstromingen te maken gehad. De bekendste is die van New Orleans in 2005. Toen zorgde orkaan Katrina er voor dat grote delen van de stad in de delta van de Mississippi onderstroomden. Maar ook New York heeft eerder last gehad van het geweld van een orkaan.  In 2012 zorgde orkaan Sandy voor flink wat schade in de Big Apple, waarbij 53 mensen omkwamen.

Kwetsbaar

Het overstromingsgevaar in New York blijkt twintigmaal zo groot als het was 170 jaar geleden. De kwetsbaarheid van de stad, die als het financieel centrum van de wereld wordt gezien, is aanleiding voor gemeente en overheid geweest om bedrijven uit te nodigen in te schrijven om een plan te maken New York te beschermen tegen overstromingen.

Bekendmaking

Vandaag wordt door burgemeester De Blasio van New York en minister Donovan van Infrastructuur bekend gemaakt of het projectdoor gang krijgt. Arcadis zou een goede kans maken om het project uit te voeren.



Reacties


Laatste nieuws