‘Afsluitdijk wordt bijzonder PPS-project'

De Afsluitdijk moet meer worden dan een verbindingsweg tussen Noord-Holland en Friesland. De Amsterdamse ontwikkelaar Converse DC gaat in samenwerking met de gemeente Wieringen en het Provinciale Ontwikkelingsbedrijf Noord Holland Noord een masterplan ontwikkelen om aan de kop van de Afsluitdijk de bestaande havenactiviteiten te combineren met een recreatieve bestemming. Zoals al aangekondigd in Vastgoedjournaal vertelt drs. Koert Hans Smit RA van Converse DC meer over de achtergronden van dit bijzondere PPS-project.

Waarom moet er iets worden ontwikkeld bij de afsluitdijk? Smit: "De Afsluitdijk heeft een mooie historie en het is groot met drie havens. Er varen er jaarlijks 30.000 bootjes langs de sluizen en gaan er miljoen auto's per jaar over de dijk heen. We willen kijken hoe we de bestaande visserijbedrijvigheid bij Den Oever - onderdeel van de gemeente Wieringen - kunnen combineren met een recreatieve bestemming. Het is moeilijk die twee activiteiten te combineren maar er zit een gezonde spanning tussen die twee die de moeite waard is om er toch iets mee te doen. Een voorbeeld is Kopenhagen waar de haven daar een combinatie biedt van visserij en horeca. Nu is de Afsluitdijk toch een vergeten gebied."

Smit speelt met het idee van het ontwikkelen van een ‘foodcourt' bij Den Oever aan de kant van Noord-Holland. "Geen fastfoodketens als McDonalds maar zaken die juist passen in de omgeving en historie. Ik denk bijvoorbeeld aan een kleine bakkerij voor de broodjes voor de kids achterin de auto voordat men de lange Afsluitdijk op gaat. Ook zou men daar goed uit eten moeten kunnen gaan."

Bijzonder is dat dit project een mooi voorbeeld is van een publiek private samenwerking (PPS) tussen een ontwikkelaar en enkele overheidsorganisaties. "Het is een verademing dat we bij dit project kunnen samenwerken met de gemeente Wieringen en het Provinciale Ontwikkelingsbedrijf Noord Holland Noord. Normaliter dien je als ontwikkelaar op eigen risico een plan in en dan is het afwachten hoe het overkomt. Nu kunnen we echt de krachten gaan bundelen. Het is een goed voorbeeld van publiek private samenwerking", zegt Smit.

Smit heeft een bijzondere band met de Afsluitdijk: "Ik ben een geboren en getogen Fries. Ik heb zowat duizenden keren over de Afsluitdijk gereden en al die tijd heb ik me afgevraagd waarom er daar niet meer recreatieve activiteiten mogelijk zijn. Daarom zijn we er nu mee begonnen."

Het nog te ontwikkelen masterplan van Converse DC - in samenwerking met Knevel Architecten - dat de komende zes maanden verder wordt uitgewerkt, is niet het enige plan dat voorziet in de herinrichting aan de kop van de Afsluitdijk. Al twee jaar geleden zijn er meerdere grootschalige toekomstverkenningen ingediend voor de Afsluitdijk. "Ons plan moet als een aanvulling worden gezien", zegt Smit.

Rogier Hentenaar



Reacties


Laatste nieuws