Advies: Hoe maak je een instrument voor private kwaliteitsborging? + download

Minister Blok wil verbetering van de private kwaliteitsborging in de bouw. Daartoe wil hij een toelatingsorganisatie aanwijzen die 'strikt zal toetsen of nieuwe instrumenten voor kwaliteitsborging voldoen aan door de overheid gestelde criteria'. Drie kwartiermakers bereiden de werkzaamheden voor die toelatingsorganisatie voor en geven adviezen. Hoe komen instrumenten tot stand? "Een partij in de bouw wil een instrument voor kwaliteitsborging maken en toepassen. Hoe werkt dat?

Lees het stappenplan van de kwartiermakers!

Een partij in de bouw (branchevereniging, certificerende instelling of dergelijke, verder instrumentbeheerder (IB) genoemd) wil een instrument voor kwaliteitsborging maken en laten toepassen. Dat werkt dan als volgt: 

Hoe komen instrumenten tot stand?

Een partij in de bouw (branchevereniging, certificerende instelling of dergelijke, verder instrumentbeheerder (IB) genoemd) wil een instrument voor kwaliteitsborging maken en laten toepassen. Dat werkt dan als volgt:

  • -  IB maakt een regeling / instrument. Een instrument is een normatief document waarvan de toepassing leidt tot een bouwwerk dat aan het Bouwbesluit 2012 voldoet. Het beschrijft hoe het toezicht en de controle moet worden georganiseerd, welke mensen daarvoor nodig zijn en hoe het eindresultaat kan worden bereikt.

  • -  Instrument wordt voorgelegd aan de Toelatingsorganisatie (TO). Deze toetst het instrument aan wettelijk vastgelegde eisen (vast te leggen in het wetsvoorstel dat eind 2014 aan de Tweede Kamer wordt toegezonden) en kijkt voor welke risicoklasse het instrument geschikt is.

  • -  Indien het instrument voldoet schrijft de TO het instrument in in een register, inclusief de klasse waar het geschikt voor is.

  • -  Partijen die het instrument willen gaan toepassen worden hiertoe door de BI erkend nadat onderzocht is of die partijen aan alle eisen voldoen.

  • -  Een erkende of gecertificeerde partij wordt in het register gekoppeld aan het instrument: bijvoorbeeld kwaliteitsborger Y mag instrument X toepassen voor bouwwerken in klasse Z. 

Hoe werkt het verder? Klik HIER om het gehele advies te lezen!



Reacties


Laatste nieuws