Stresstest derivaten levert voor corporaties geen problemen op

Het CFV meldt dat alle 147 corporaties met een derivatenportefeuille geslaagd zijn voor de vierde stresstest. Het buffervermogen bleek op de peildatum van 31 december 2013 voldoende te zijn om aan bijstortverplichtingen (margin calls) en fictieve rentedalingen van 2%-punt te voldoen.

Het CFV concludeert hieruit dat de derivatenonderzoeken in combinatie met de stresstesten en monitoring in de sector effectief zijn geweest. Minister Blok zal de Tweede Kamer vandaag over de uitkomsten inlichten.

Maatregelen

In 2012 waren er nog 10 corporaties die voor de stresstest van het CFV zakten. Woningcorporaties blijken nu voldoende maatregelen genomen te hebben om de risico's te verminderen. Ook de marktwaarde van de derivatenportefeuille in de hele sector blijkt verbeterd te zijn; die is 29% minder negatief.

Vestia

Woningcorporaties zijn de afgelopen tijd negatief in het nieuws geweest wat betreft hun derivatenportefeuilles. Begin 2012 werd bekend dat Vestia in ernstige financiële problemen gekomen was. De oorzaak hiervan was dat Vestia met grote tegenvallers op de derivatenportefeuille kampte. Het WSW en de Nederlandse Waterschapsbank moesten toen inspringen. Uiteindelijk bleek dat de directe schade 2 miljard euro bedroeg.



Reacties


Laatste nieuws