Slimmer omgaan met co-creatie en flexibiliteit

Co-creatie is hot. Ontwikkelaars doen er allemaal iets mee. Want door woningen in co-creatie te ontwikkelen, laat je ze optimaal aansluiten bij de wensen van hun toekomstige bewoners. Bovendien voelen zij zich door hun betrokkenheid bij het ontwikkelproces ook meer betrokken bij hun toekomstige woning én woonomgeving. Maar ook in co-creatie is lang niet alles mogelijk: vaak is er een vooraf gemaakt woningontwerp en het komt regelmatig voor dat dit klanten niet zoveel flexibiliteit biedt als je zou willen. Hoe gaan ontwikkelaars hiermee om? 

Blauwhoed lanceerde onlangs een nieuw woonconcept dat een oplossing biedt voor de soms te beperkte keuzevrijheid in een co-creatieproces: Haaks Wonen. Flexibiliteit en slim ruimtegebruik staan in het concept centraal. Haaks Wonen maakt het mogelijk dat veel verschillende mensen hun woonwensen kunnen realiseren vanuit één basisontwerp. Het woonconcept speelt daarmee in op de behoefte op de woningmarkt om klanten in een co-creatieproces zoveel mogelijk keuzevrijheid te geven binnen een vooraf gemaakt ontwerp. Haaks Wonen is tot stand gekomen in de Blauwhoed Studio en wordt door Blauwhoed inmiddels al in twee projecten toegepast. 

Versterker voor co-creatie

Haaks Wonen is een concept dat co-creatie versterkt. Niek Bosman, conceptontwikkelaar en planeconoom in de Blauwhoed Studio en bedenker van Haaks Wonen, vertelt over het concept: “Blauwhoed ontwikkelt haar huizen nu een aantal jaar zoveel mogelijk in co-creatie met de toekomstige kopers. Daarbij lopen we soms tegen de beperkingen van ‘gangbare’ woningontwerpen aan. We wilden onze klanten veel flexibiliteit geven, maar de ontwerpen waren helemaal niet zo flexibel, meer- en minderwerk daargelaten. Keuzevrijheid moet verder gaan dan dat.”

Meer mogelijkheden dan een tweekapper voor minder geld

Het ontwerp van Haaks Wonen gaat uit van een L-vormige plattegrond, waarbij twee huizen samen een extra beuk delen. Door slim te schakelen en ‘in te haken bij de buren’ ontstaan rijwoningen met veel extra ruimte op de begane grond en de verdiepingen, die ingezet kan worden voor een veelheid aan woonwensen. Haaks Wonen biedt klanten daardoor in een rijwoning de ruimte van een twee-onder-een-kapwoning, met meer keuzemogelijkheden en voor minder geld. Zeker omdat Haaks Wonen al vanaf twee verdiepingen kan.

Geschikt voor veel verschillende woonwensen

“Een tweekapper, maar dan bereikbaar. Een seniorenwoning, maar dan voor actieve ouderen. Een huis om harmonieus in te woonwerken. Of een huis voor het leven, hoe je leven ook loopt. Het zijn allemaal voorbeelden van mogelijkheden van Haaks Wonen. In een Haaks Wonen-huis kunnen veel verschillende mensen hun woonwensen realiseren. En dat was precies de bedoeling van het concept”, aldus Yvonne van Mierlo, directeur Blauwhoed Studio.

Haaks Wonen in de praktijk

Inmiddels is het woonconcept klaar om in de praktijk toegepast te worden. In twee projecten van Blauwhoed zijn huizen met Haaks Wonen gepland: Leeuwenveld3 (Weesp) en Your New Life in het Gooi (Blaricum). Kijk voor meer informatie over Haaks Wonen op www.blauwhoed.nl/haaks-wonen

 



Reacties


Laatste nieuws