Hedy van den Berk: Wij keren zelf het schip

We zitten middenin een belangrijke periode voor de vastgoedbranche in het algemeen en corporaties in het bijzonder. Na de crisis en de uitwerking van het Woonakkoord zijn we voorgoed veranderd. Ten goede, ga ik vanuit. Want we staan zelf aan het roer.

Hedy van den Berk is bestuurder van Rotterdamse woningcorporatie Havensteder. 

De woningmarkt zit behoorlijk op slot. Als corporaties betalen we door de verhuurdersheffing fors mee aan de begroting van het Rijk. Daardoor verhogen we huren, wat leidt tot hogere uitgaven voor de huurtoeslag. Hoewel niet precies bekend hoeveel dat wordt, is het maar de vraag of het Rijk dat in de begroting kan opvangen. Ondertussen richten we ons als corporaties veel meer op de kerntaken. We ondernemen geen nieuwe initiatieven op commercieel of maatschappelijk vastgoed. En onze bijdrage aan leefbaarheid beperkt zich tot de directe woonomgeving van onze huurders. Dat doen wij niet alleen. Ook gemeenten herbezinnen zich op hun rol en ontwikkelaars gaan alleen aan de slag op basis van een goede risicoanalyse.

Als we ons daartoe beperken, worden de stad en haar bewoners de dupe. En dat vind ik jammer. Want met elkaar kunnen we zoveel meer. Ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht. Maar wel samen op zoek naar nieuwe oplossingen: anders denken, anders doen. Dat is niet voor niets het motto van Havensteder dit jaar. En we zien dat het kan. Ketenintegratie liet ons al eerder zien we hoe in de bouw beter, sneller en goedkoper kunnen werken. Maar we zien het ook in het Zomerhofkwartier in Rotterdam, waar we leegstaande kantoorgebouwen met weinig geld en veel inzet van gebruikers zelf weer verhuren. En er zijn al genoeg andere voorbeelden: het concept klushuizen blijkt ook te werken bij huurwoningen. En in onze organisatie werken we in crisissituaties en bij complexe projecten met een tijdelijk dedicated team wat de tijd krijgt om snel en effectief te handelen. Alles in het teken van kostenbewust werken en met minder mensen en minder geld hetzelfde maatschappelijke resultaat bereiken.

Zo kunnen we de slag maken naar een corporatie met veerkracht. Die accepteert wat niet te veranderen is, maar zich volop richt op waar we wel invloed hebben. Eén van de belangrijkste thema’s voor mij nu is de betaalbaarheid van het wonen. Daarvoor zoeken we met partners naar mogelijke reductie van woonlasten, overleggen we met huurders over maatwerk voor schrijnende gevallen en zet ik me in om samen met andere corporatiebestuurders, Woonbond en Aedes de politiek te laten zien waar mogelijkheden liggen. Zo verbeteren we onze band met huurders, met partners en met de overheid. Want alleen dan kunnen we het verschil maken. Want de wal helpt misschien wat mee, maar uiteindelijk keren wij het schip. Dat maken we samen zichtbaar.

 



Reacties


Laatste nieuws