'Professionalisering van maatschappelijk vastgoed is cruciaal'

Professionalisering van maatschappelijk vastgoed is een verbindende kracht voor behoud en versterking van een vitale stad en dorp, vindt Jan Veuger, lector maatschappelijk vastgoed Hanzehogeschool Groningen. "We realiseren ons soms onvoldoende dat de dynamiek van gebouwen een andere dynamiek is dan die van een aantal jaren geleden."

Veuger: "De behoefte verandert sneller dan de omlooptijd van een gebouw. De verminderende bevolkingsgroei en de verminderende economische groei maken dat de schaal en omvang van leegstand veranderen. Het aanbod van vrijkomende panden wordt groter dan de vraag.

Het zijn niet meer alleen de kantoren en winkels die leeg komen te staan. Ook gebouwen als dorpshuizen, scholen, postkantoren en bibliotheken vragen om een vervangende functie en een professionelere aanpak. Daarbij zijn er onvoldoende middelen om panden te onderhouden en gaat leegstand steeds meer het stads- en dorpsbeeld bepalen en daarmee de ruimtelijke kwaliteit van stad en dorp. Ik merk dat veel mensen zich hier zorgen over maken en er iets aan willen doen."

Zicht op het proces van vastgoedmanagement 

We zien dat het steeds belangrijker wordt om zicht te krijgen op hoe het proces van vastgoedmanagement , financiering en herbestemming verloopt. Vooral om kennis te hebben van de verschillende oplossingsvarianten. Aan de hand van de bijdragen van de sprekers op het seminar 'Professioneel omgaan met Maatschappelijk Vastgoed' zoeken we naar een antwoord op deze maatschappelijke opgave. Een blauwdruk is niet gewenst, maar handvatten zullen ons helpen de juiste stappen te nemen. Hiervoor geven wij voorbeelden die goed hebben gewerkt, om daar van te leren. Maar we willen vooral antwoorden geven op concrete vragen.

Vastgoedprofessionalisering van maatschappelijk vastgoed is daarmee een lastige opgave. Niet alleen om reden van demografie en economie, maar ook omdat deelnemende partijen verschillende belangen hebben. In dit seminar nemen we u mee in de vraagstukken rondom die professionalisering. Want professionalisering van maatschappelijk vastgoed is cruciaal voor de leefbaarheid van stad en dorp.  

 
Veuger is spreker op het seminar Professioneel Omgaan met Maatschappelijk Vastgoed op 9 april. Klik HIER om het programma te bekijken!


Reacties


Laatste nieuws