8 MEI TOPSEMINAR Uw corporatie beter laten renderen!

Asset management en bedrijfslastenreductie voor corporaties


Hoe kun je je rendement verhogen, en je bedrijfslasten verlagen? Op beide terreinen kunnen corporaties nog grote slagen maken. Belangrijk, nu het verdienmodel onder druk staat. Professioneel asset management optimaliseert de financiële- en gebruikswaarde van de vastgoedportefeuille. In de praktijk passen corporaties dit echter nog nauwelijks toe, terwijl de noodzaak om meer geld over te houden groot is gezien de afdrachten aan het Rijk en CFV. Bedrijfskosten zijn structureel te reduceren afhankelijk van de strategisch-maatschappelijke doelstellingen. Toch kiezen veel corporaties nu nog vaak voor situationele oplossingen. Vooraanstaande sprekers leggen op het seminar van 8 mei uit hoe je structureel méér onder de streep kunt overhouden. Twee nieuwe vakgebieden! Vroeger werd hier minder aandacht aan besteed, nu zijn ze ineens heel actueel.

In het eerste blok komt asset management aan de orde. Wat is dat precies? Hoe gaan institutionele vastgoedbeleggers hiermee om? Hoe krijg je als corporatie zo'n verzakelijking voor elkaar? Welke processen moet je stroomlijnen en hoe moet je dit doen? Asset management is een vakgebied in beweging. De ontwikkelingen gaan snel. Er valt nog veel te leren en te verbeteren. Tips en valkuilen worden op dit seminar besproken.

Het tweede blok gaat over verlaging van de bedrijfslasten. Het recente rapport van BDO en Aedes 'Bedrijfslasten nader bekeken' inventariseert een groot aantal mogelijkheden. Welke je kiest hangt af van je strategische doelstellingen. Veel corporaties ontslaan medewerkers, of hebben dat al gedaan. Veel grijpen ad hoc in. Er zijn echter ook intelligentere en structurelere kostenreducties mogelijk. In dit blok wordt het rapport toegelicht, en de samenhang tussen strategische doelen, de drijvers achter kostenontwikkeling, en mogelijke kostenreducties. Twee corporatiedirecteuren lichten vanuit de praktijk hun eigen keuzes toe en discussiëren daarover met de aanwezigen. Ook hier ligt nog een flink verbeterpotentieel voor veel corporaties.

Programma

13.30 uur: Inloop met koffie en thee

14.00 uur: Inleiding door middagvoorzitter Jim Schuyt, oud-bestuursvoorzitter de Alliantie. 

 



14.15 uur: Johan Conijn, buitengewoon hoogleraar Woningmarkt ASRE en directeur Ortec Finance.

  • Waarom corporaties hun asset management professioneler en efficiënter moeten 
    uitvoeren.
  • Waarom waardering op marktwaarde verhuurd en sturen op marktconform rendement hiervoor voorwaarden zijn.
  • Waarom het noodzakelijk is dat corporaties hun maatschappelijke en vastgoedeconomische rol en functie scheiden.
  • Waarom corporaties de inzet van beschikbare middelen voor maatschappelijke activiteiten op transparante wijze dienen te verantwoorden.

14.45 uur: Duco Bodewes, sparring partner / kwartiermaker Asset Management bij onder andere Parteon, Stadgenoot en Wonen Limburg.

  • Hoe boekt een corporatie succes met asset management?
  • Wat komt eerst, wat kan later? Rendementsturing bij tactische vastgoedbeslissingen.
  • Praktische tools voor asset managers, met speciale aandacht voor complexverkopen en renovaties.
  • Hoe krijgt een corporatie asset management werkend? Tips en valkuilen uit de praktijk

15.15 uur: Hans Touw, directeur Asset Management Vesteda.

  • Hoe gaan institutionele vastgoedbeleggers om met asset management?
  • Wat kunnen corporaties hiervan leren?

15.45 uur: Pauze

 

16.15 uur: Jaap Kleijwegt, senior manager BDO Consultants en commissaris bij Rochdale.

  • Toelichting op het rapport 'Bedrijfslasten nader bekeken'.
  • Hoe structureel de bedrijfslasten te verlagen in plaats van ad hoc, zoals nu vaak gebeurt.
  • Wat is de samenhang tussen strategie en kostenbeheersing?

 





16.35 uur: Marien de Langen, bestuurder Stadgenoot en voorzitter De Vernieuwde Stad, en Thom Aussems, directeur-bestuurder Trudo, in discussie met elkaar en met de deelnemers, onder leiding van de middagvoorzitter.

  • Reflectie op het rapport. Welke kostenbeheersingsmaatregelen nemen zij? 

    Waarom en hoe hangen die samen met hun strategie?

17.15 uur: Netwerkborrel

Datum: 8 mei

Doelgroep: directeuren, financiële specialisten, controllers, strategen, portefeuillemanagers en toezichthouders van woningcorporaties, accountants, adviseurs, vastgoedbeleggers, financiers.

Locatie: Het seminar wordt gehouden in de Queen's Foyer van het Beatrix Theater op het Jaarbeursplein in Utrecht. Het ligt pal naast het Centraal Station en is dus goed met het openbaar vervoer te bereiken.

Inschrijven en kosten

Voor 295 euro (excl. BTW) kunt u deelnemen aan dit kwaliteitsseminar op 8mei. Stuur een mail naar info@buildingbusiness.nl met als onderwerp 'Asset management en bedrijfslasten'. Vermeld ook uw adres in uw mail. Wij sturen u zo snel mogelijk een bevestigingsmail.

Organisatie: Building Business in samenwerking met de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). ASRE biedt de executive opleiding Asset Management voor Woningcorporaties aan. In deze opleiding staat het opzetten en uitvoeren van professioneel en efficiënt asset management centraal. In 12 dagdelen maken de deelnemers kennis met uitgangspunten van asset management bij woningcorporaties:

  • het maken van onderscheid tussen de maatschappelijke en vastgoedeconomische rol en functie van corporaties;
  • de waardering van het vastgoed op basis van marktwaarde;
  • de sturing en beoordeling van het asset management op basis van rendement.

In de opleiding wordt toegelicht waarom er grote belangstelling is voor asset management en staat het vastgoedbedrijf binnen de woningcorporatie centraal. Vervolgens maken de deelnemers kennis met de verschillende instrumenten die een asset manager tot zijn/haar beschikking heeft om de vastgoedresultaten te verbeteren, onder andere rendementssturing, aan- en verkoop van vastgoed, herontwikkeling en renovatie vastgoed en strategische aspecten van beheer en onderhoud. Hierbij wordt ruim gebruik gemaakt van de kennis uit de marktsector. De opleiding wordt afgesloten met praktijkvoorbeelden die illustreren hoe de implementatie feitelijk plaats vindt en hoe asset management in de corporatie ingebed kan worden. Wegens grote belangstelling biedt de ASRE deze opleiding in twee jaar tijd vier keer aan. De eerstvolgende opleiding start vrijdag 31 oktober 2014.

Dit seminar op 8 mei komt een aantal high lights uit de ASRE-opleiding aan de orde.

 
 
 
 


Reacties


Laatste nieuws