Blok: Beleggers, spring in het gat van corporaties!

Minister Stef Blok (Wonen) heeft het research paper Dutch residential investments in European perspective in ontvangst genomen. Blok ziet steeds meer signalen dat de woningmarkt zich herstelt. "Ik roep beleggers, zowel nationaal als internationaal, op om in het gat van de geliberaliseerde huurwoningen te springen. Ik verwacht dat daar de komende jaren een forse groei van de woningvraag ontstaat", aldus de minister.

Het onderzoek is een initiatief van acht woningbeleggers. Volgens Henk Jagersma, voorzitter van de IVBN, biedt de Nederlandse woningmarkt voldoende ruimte en kansen om ook buitenlandse beleggers aan te trekken. Maar terwijl Nederlandse beleggers al langere tijd actief zijn op de woningmarkt, vinden buitenlandse beleggers de weg naar de Nederlandse markt nog mondjesmaat. Dit was de aanleiding voor de acht woningbeleggers om gezamenlijk te laten zien dat Nederland goede beleggingsperspectieven biedt. Het onderzoek werd uitgevoerd door adviesbureau Finance Ideas. Uit de resultaten blijkt dat de Nederlandse woningmarkt uitermate interessant is voor zowel nationale als internationale institutionele beleggers.

Aanvangsrendementen sterk verbeterd

Woningprijzen zijn de laatste jaren fors gedaald, terwijl de huurniveaus zijn gestegen. Hierdoor zijn aanvangsrendementen voor woningbeleggingen sterk verbeterd. Daarnaast neemt de vraag naar geliberaliseerde huurwoningen toe, terwijl woningcorporaties zich juist meer focussen op sociale huurwoningen. Dit betekent een toename van de beschikbaarheid van huurwoningen die uitermate geschikt zijn voor (inter)nationale institutionele beleggers. Uit een Europese vergelijking komt bovendien naar voren dat de Nederlandse woningmarkt kansen biedt voor internationale diversificatie, aldus Finance Ideas.

Piet Eichholtz, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en partner bij Finance Ideas: "De Nederlandse woningmarkt biedt beleggers een goed rendement en kan een belangrijke rol vervullen in het verlagen van de risico’s voor een pensioenfonds: woningen leveren een zeer goede risicospreiding en bieden daarnaast een bescherming tegen inflatierisico die beter is dan alle andere beleggingscategorieën."

Download hier het onderzoek.

Lees ook: 

Koudwatervrees buitenlandse beleggers terecht? 
- Minister Blok komt afspraken niet na
- Vastgoed Belang hekelt houding Aedes

 



Reacties


Laatste nieuws