Minister Blok komt afspraken niet na

De novelle van minister Blok, een reeks aanpassingen op de voorgenomen herziening van de Woningwet, is op weg naar de Tweede Kamer. Daar strandde de herziening in 2012, toen het eerste kabinet Rutte ten val kwam en de senaat niet meer aan behandeling toekwam. Of de novelle nu wel de steun van het hele parlement zal krijgen, lijkt mij zeer onwaarschijnlijk.

Uit de conceptversie van de novelle die circuleert, blijkt de minister gemaakte afspraken niet na te komen. Met een elfvoudig slot op de deur wil hij voorkomen dat woningcorporaties nog gemengde wijken kunnen realiseren op plekken waar de marktsector het laat afweten. Het gevolg zal zijn dat de herstructurering van de meest kwetsbare wijken zal stagneren. Van de wens van de minister om meer woningen in hogere marktsegmenten te krijgen, komt dan ook niets terecht. Het paard wordt achter de wagen gespannen.

Nederland wordt internationaal geroemd om de afwezigheid van no-go-areas. Belangrijkste verklaring zijn de gemengde wijken die we hier kennen, wijken waar verschillende bevolkingsgroepenwijken in redelijke harmonie met elkaar samenleven. In Nederland geen segregatie of uitzichtloze banlieus.

De liberale ideologie van de minister leidt ertoe dat hij het werkgebied van woningcorporaties wil beperken. Hij gaat ervan uit dat de markt de ruimte die dan ontstaat vanzelf zal overnemen. In de praktijk zien we helaas al jarenlang dat commerciële marktpartijen pas gaan investeren als een gebied al succesvol is door de inzet van corporaties en gemeenten. Vanuit het perspectief van die bedrijven, die een stevig rendement willen realiseren, is dat nog logisch ook.

Aan de novelle gingen moeizame onderhandelingen vooraf. Uiteindelijk konden zowel minister Blok als corporatiekoepel Aedes zich in de late zomer van 2013 vinden in het tot 'VrAedesakkoord' gedoopte resultaat. Het akkoord rustte op twee pijlers. Aedes zou het verzet tegen de voor het Kabinet zo belangrijke verhuurdersheffing staken. Woningcorporaties konden middeldure huurwoningen blijven bouwen en doorgaan met het herstructureren van oude wijken wanneer commerciële marktpartijen daar geen brood in zouden zien. In de Eerste Kamer werd het op de avond van Duivesteijn nog even spannend of de verhuurdersheffing het zou halen, maar de minister slaagde erin de Kamer te overtuigen. De logische volgende stap zou zijn dat de voorgenomen wijziging van de Woningwet aangepast zou worden op de afspraken die minister Blok met de corporatiesector had gemaakt. Maar die afspraken lijken nu van de baan.

Om de verhuurdersheffing van 1,7 miljard per jaar te kunnen betalen, moeten woningcorporaties al flink de broekriem aanhalen. Maar het wordt ons onmogelijk gemaakt als we alleen nog sociale huurwoningen mogen beheren en bouwen en niet meer in het middensegment actief kunnen zijn. De vernieuwing van oude wijken zal stilvallen en de woonlasten van huurders zullen nog verder stijgen.

Minister Blok zou er goed aan doen zijn afspraken na te komen. Ik nodig hem van harte uit bij ons langs te komen om zich een beter beeld te vormen van stedelijke vernieuwing in de praktijk.

 Marien de Langen

Voorzitter De Vernieuwde Stad

Bestuursvoorzitter Stadgenoot



Reacties


Laatste nieuws