Amsterdam kiest voor nieuwe wijk andere stedenbouwkundige route

Er komt een nieuwe stadswijk op Zeeburgereiland in Amsterdam. Gisteren hebben wethouder Maarten van Poelgeest en Rob Haans, directievoorzitter woningcorporatie de Alliantie, een samenwerkingsovereenkomst ondertekend die de bouw van ruim 460 woningen op die locatie mogelijk maakt.

Met de ondertekening is een belangrijke stap gezet in de verdere ontwikkeling van Zeeburgereiland. Het door gemeente en de Alliantie gemaakte plan voorziet in de bouw van minimaal 460 woningen aan de westzijde van het terrein van de voormalige rioolwaterzuivering, de Theo Koomenbuurt. Het betreft zowel sociale huur, als middensegment huur en koop waarbij de Alliantie garant staat voor de bouw van de huurwoningen. Daarnaast worden partijen gezocht die aanvullend de geplande 100 tot 150 koopwoningen gaan realiseren. ‘Wij roepen geïnteresseerde partijen die deze uitdaging met ons aan willen gaan op zich te melden bij Michiel Schaap van de Alliantie via mschaap@de-alliantie.nl’."

De gemeente Amsterdam en de Alliantie hebben een stedenbouwkundig frame opgesteld. Dit is in feite een flexibel stedenbouwkundig plan, waarin de kwaliteit van de locatie en de openbare ruimten centraal staan en er tegelijkertijd ruimte overblijft voor de ontwikkeling van de woningen. Het biedt flexibiliteit voor de ontwikkeling van de woningen en daardoor ook de mogelijkheid in te spelen op veranderingen in de woningmarkt. Uiteindelijk zal een gemengde stadsbuurt ontstaan waar goed gewoond kan worden.

Belangrijk uitgangspunt voor de Alliantie is dat de woningen, zowel de huur als de koop, betaalbaar zijn. En dat de buurt in een periode van ongeveer 5 jaar geheel wordt afgebouwd. Daarnaast zorgt de samenwerkingsovereenkomst ervoor dat processen sneller worden doorlopen. Concreet resultaat hiervan is dat de start bouw van de eerste woningen al in september 2014 plaatsvindt.



Reacties


Laatste nieuws