Meer huurwoningen in middensegment? Zoek het hogerop!

Wat doe je met jonge een- en tweeverdieners die op zoek zijn naar een starterswoning in de hoofdstad? Stuur ze de hoogte in. En dat is precies wat Amsterdam nu doet: woontorens hebben de toekomst. Een skyline met wolkenkrabbers lijkt niet langer voorbehouden aan Rotterdam. Ook Amsterdam wil zich profileren als moderne stad met imposante torens. En dan niet alleen om in te werken, er moet ook worden gewoond, schrijft Natasja Verheij van Wikistedia.

In 2017 moeten 192 huurders hun appartement betrekken in een torenflat met 31 verdiepingen, pal naast het Amstelstation. En daarnaast zal deze woontoren ruimte bergen voor toeristen, want het is de bedoeling dat in de laagbouw van de toren een hotel komt.

Wie is de hoogste?

De Amsteltower is niet uniek. Aan het Sciencepark zal een toren van 66 meter hoog verschijnen met 22 verdiepingen en 152 appartementen en in Amsterdam Noord is een woontoren van 75 meter hoog verrezen. En dat is allemaal nog niets vergeleken met de Symphonytoren die gepland staat voor de Zuidas en met 105 meter voorlopig de hoogste in Amsterdam zal zijn.

Echte skyline

Waar komt die drang naar boven opeens vandaan? Natuurlijk speelt ruimtegebrek een grote rol. Met een woontoren kan een beperkte hoeveelheid vierkante meter een grote hoeveelheid bewoners huisvesten. De parkeergarages onder de toren lossen meteen een ander nijpend probleem op. En zeg nou zelf, als je eens bij iemand op bezoek bent die woont in zo'n toren in Rotterdam en je ziet dat uitzicht... Het gevoel van ruimte en grootstedelijkheid heeft absoluut aantrekkingskracht.

Volgens Hans de Jong van projectontwikkelaar Provast, die de Amsteltower gaat bouwen, is dat nou ook juist wat Amsterdam nodig heeft: 'Dit soort woontorens ontbreekt gewoon in de stad.' Hij gaat ervan uit dat er voldoende vraag is naar betrekkelijk kleine appartementen met goede voorzieningen. 'Er is bij een- en tweepersoonshuishoudens ontzettend veel behoefte aan huurwoningen in het middensegment', zo zegt hij in het Parool.

Voor elk wat wils

De verschillende woontorens die in de steigers staan, hebben zo elk hun eigen kenmerken. Dat zie je ook terug in de prijs. De Noordertoren in Amsterdam Noord biedt al een appartement vanaf €149.000. Wil je aan de Zuidas wonen in Symphony Amsterdam, dan mag je een goedgevulde beurs meenemen: de prijzen liggen tussen de € 940.000 en € 1.986.000. Maar dan heb je ook wat. De woningen zijn ruim met hoge plafonds, hebben een inpandige berging en een aparte berging bij de ondergelegen parkeergarage en er is zelfs een huismeester.

Passende omgeving

Ook de omgeving laat zien dat de woontorens verschillende doelgroepen bedienen. De ontwikkeling rondom de Noordertoren is gericht op verbinding tussen de wijkbewoners, bijvoorbeeld met een wijkcentrum, een bibliotheek en een ontmoetingsplaats voor kleinschalige activiteiten. De Zuidas onderscheidt zich met een meer 'sophisticated' uitstraling met luxe hotels, horeca en snelle verbindingen naar zowel Schiphol als de binnenstad.
Een verrijking voor de stad, al die verschillende torens: veel mensen krijgen de woning die bij ze past, er is relatief weinig ruimte mee gemoeid en de skyline van Amsterdam gaat meetellen. Zoals het er nu naar uit ziet, voldoen de woontorens aan een vraag en zullen ze dus ook wel van de grond komen. Gelukkig maar. Want zou het niet jammer zijn als het deze bouwwerken net zo vergaat als de geprezen en verguisde Belle van Zuylen Toren. De toren die Leidsche Rijn voorgoed op de kaart had moeten zetten, maar die er nooit is gekomen.

Deze column werd eerder gepubliceerd op Wikistedia.

Er zijn veel te weinig middeldure huurwoningen om aan de vraag te voldoen.  Hoe krijgen we meer van dergelijke woningen? En welke kansen liggen er? Kom op 15 april naar het kwaliteitsseminar met topsprekers uit alle hoeken van de markt! Klik HIER om het volledige programma te bekijken, of om u aan te melden!

 


Reacties


Laatste nieuws