Beste maand woningmarkt sinds uitbreken crisis

Het jaar 2014 lijkt goed te zijn begonnen voor de huizenmarkt. Volgens Makelaarsland werden er deze maand ruim 12.000 woningen verkocht, het hoogste aantal in de maand januari sinds 2008. Directeur jeroen Stoop is verrast.

Ten opzichte van vorig jaar in januari lag de verkoop deze maand zelfs ruim twee keer zo hoog, stelt directeur Jeroen Stoop van Makelaarsland, de grootste makelaarsorganisatie van Nederland die op basis van haar marktaandeel de eigen verkopen extrapoleert om zo een indicatie te geven van de ontwikkeling in de totale markt.

Vooral de toenemende vraag naar bezichtigingen heeft Stoop verrast. „Met 180.000 bezichtigingen werden in januari de meeste bezichtigingen van de afgelopen 5 jaar aangevraagd. We merken dat woningverkopers en woningzoekers er weer zin in krijgen. Het zijn niet meer alleen mensen die moeten verhuizen, het zijn steeds meer mensen die ook willen." Hij wijt dit aan „positieve berichten over een groeiend consumentenvertrouwen, een blijvend lage rente en een flexibelere opstelling van banken.

Stijgende lijn zet door

Ook makelaarsorganisatie NVM stelde vrijdag dat het steeds beter gaat op de huizenmarkt. De stijgende lijn in de verkopen heeft zich in de eerste maand van dit jaar doorgezet, aldus NVM-woordvoerder Roeland Kimman.

„Het ziet er rooskleurig uit; het lijkt erop alsof het voorjaar al is aangebroken. We zien een groeiend optimisme, het aantal bezichtigingen neemt toe en er worden meer huizen verkocht."

Een aantrekkende verkoop zegt overigens niets over de prijsontwikkeling op de woningmarkt. Onlangs bleek dat in december 2013 de woningprijs ten opzichte van diezelfde maand in het voorgaande jaar met 3,7 procent was gedaald. Wel is de gemiddelde woningprijs sinds het begin van de zomer per saldo vrijwel constant gebleven.



Reacties


Laatste nieuws