'Minder invloed gemeenten op bouwaanvragen'

Gemeenten maken te weinig gebruik van de ruimte die ze hebben als ze moeten beslissen of een bouwaanvraag aan de regels voldoet.Een nationale instantie zou ervoor moeten zorgen dat gemeenten niet te strikt, oneigenlijk of te voorzichtig met de regels omgaan. Dat staat in een advies aan minister voor Wonen Stef Blok.

Omdat gebouwen en locaties vaak uniek of bijzonder zijn, hebben gemeenten enige flexibiliteit bij de toepassing van de bouwregels. In de praktijk valt dat tegen, zo constateren de opstellers van het advies, dat maandag aan de bewindsman wordt aangeboden.

Een nationale Raad voor de Bouwregelgeving moet daar verandering in brengen. De raad zou gemeenten moeten bijstaan bij de beoordeling van bouwaanvragen. Hoewel het formeel gaat om een advies, zullen de uitspraken van de raad in de praktijk leidend zijn, zo verwacht de Actieagenda Bouw, waar bedrijven, kennisinstellingen en overheden bij zijn aangesloten.

Volgens de adviesgroep willen gemeenten risico's uit de weg gaan, waardoor ze de regels te strikt toepassen. Oneigenlijk gebuik van de regels leidt bovendien tot hoogoplopende conflicten. Bedrijven zouden veel tijd en geld kwijt zijn om bij elke gemeente opnieuw aan te tonen dat een voorgestelde oplossing door de beugel kan.Reacties


Laatste nieuws