Trendwatcher: tien voorspellingen over stad en energie

Een nieuw jaar staat voor de deur. Wat zal het brengen? Trendwatcher en 'futurist' Marcel Bullinga van Futurecheck blikt verder vooruit en vertelt u alvast in tien voorspellingen hoe stad en energie er over dik tien jaar uit zullen zien. Trendinstituut Bouw paste ze toe op bouw en vastgoed. Welke tien trends bepalen de wereld in 2025?

Tendinstituut Bouw destileerde deze drie overkoepelende trends op basis van de voorspellingen van Bullinga:

1.    We printen alles

2.    We delen en hergebruiken alles

3.    We bouwen zelf & samen

 
Futurist Bullinga voorziet de volgende bewegingen op gebied van Stad en Energie:

1. De meeste landen hebben lokale, groene, energiebronnen van miniformaat. Een mix van hernieuwbare energiebronnen en schone fossiele brandstoffen, van bio-energie en lichaamsenergie. Deze goedkope en overvloedige Energy Unlimited heeft geleid tot een wereldwijde economische opleving. Het zorgde wereldwijd voor miljoenen goed betaalde banen, herstelde de natuur, verminderde de hoeveelheid oliegeld die gebruikt kon worden voor terrorisme, en stimuleerde de opkomst van een wereldwijde middenklasse.

2. Het gebruik van product-printers (zeg maar ‘persoonlijke fabrieken’), sociale robots zonder woon-werkverkeer en virtuele mobiliteit (reizen via het scherm) heeft de noodzaak voor transport wereldwijd verminderd. Dit heeft bijgedragen aan een wereldwijde economische opbloei.

3. De meeste dure, grote, beveiligde energie-installaties zijn verdwenen. Kleine, goedkope ‘huishoud-versies‘ in miniformaat van elke energiebron zijn normaal.

4. De meeste landen hebben het lage rendement van bestaande energiebronnen flink opgeschroefd.

5. De meeste landen zijn gestopt met consumentensubsidies voor energie-installaties. In plaats daarvan gebruikten ze het geld om goedkope en kwalitatief hoogwaardige energie alternatieven te ontwikkelen.

6. De meeste landen zijn gestopt met CO2-belasting en CO2-opslag. In plaats daarvan ontwikkelden ze manieren om CO2 om te zetten in brandstof.

7. Alle nieuwe Aziatische megasteden zijn grotendeels zelfvoorzienend voor wat betreft energie, grondstoffen en voedsel. ‘Stadsboerderijen’ zijn normaal.

8. Uw huis is uw persoonlijke energie-fabriek. Het produceert lokale energie. Het is ‘offgrid’ en ‘unplugged’. Overtollige energie deelt u met de buren.

9. Uw auto is zelfrijdend en elektrisch. Hij is plugged. U tankt thuis. De auto is de accu van uw huis.

10. Uw lichaam is uw persoonlijke energiefabriek. Wandelen produceert energie voor uw mobieltje.

 
Reacties

Lees onze special over Rotterdam Special