3 jaar onvoorwaardelijk voor Hooijmaijers

Oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers is vandaag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot drie jaar cel wegens omkoping, witwassen en valsheid in in geschrifte. Zijn echtgenote is vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel tegen de Hooijmaijers (52) geëist. De rechtbank kwam tot een lagere straf, omdat op een enkel punt vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging volgde. Ook hield de rechter rekening met de enorme media-aandacht voor de zaak.

Hooijmaijers tekent hoger beroep aan tegen zijn veroordeling, zei hij direct na afloop van de zitting. Volgens Hooijmaijers is er sprake van een 'gerechtelijke dwaling'. Na 'een stap achteruit' bij de rechtbank hoopt hij 'een stap vooruit' te kunnen zetten in hoger beroep.

Geen blijk van laakbaar gedrag

De rechtbank vindt dat Hooijmaijers met zijn handelswijze het vertrouwen in het openbaar bestuur en een integere overheid heeft geschaad. Ze rekent Hooijmaijers zijn eigen winstbejag 'zwaar aan' en verwijt hem dat hij tijdens de behandeling van zijn zaak geen blijk heeft gegeven het laakbare van zijn eigen gedrag in te zien.

Het OM is tevreden met het vonnis, ook al pakte de opgelegde straf een jaar lager uit dan geëist. 'Het blijft een forse celstraf, die in lijn is met de strafeis", zei persofficier van justitie Michiel Zwinkels. 'De lagere straf is het gevolg van het feit dat de rechtbank Hooijmaijers van een van de vijf corruptiegevallen heeft vrijgesproken. Verder heeft de rechtbank duidelijk gemaakt hoe zij tegen de feiten aankijkt en gehamerd op het belang van een integere overheid.'

Persoonlijke hetze

Hooijmaijers heeft altijd ontkend dat hij zich aan enig misdrijf heeft schuldig gemaakt en noemt de zaak onder meer een 'politieke afrekening en een 'persoonlijke hetze'. Volgens de rechtbank is daar geen sprake van.

Tijdens de laatste dag van zijn proces, twee weken geleden, zei de voormalig VVD-gedeputeerde: 'Eindelijk kan ik hier staan. Sinds de inval in mijn woning in 2010 zijn 1312 dagen verstreken. Al die tijd was ik vogelvrij en vleugellam. Veel was onduidelijk. Maar ik was niet onzeker. Corruptie en criminaliteit zijn mij vreemd.'

Hooijmaijers verweet daarnaast het OM tunnelvisie. 'Ik kan het begrijpen. Als je na jarenlang onderzoek en kilometers tapgesprekken geen bewijs vindt, dan is dat frustrerend. Ik snap ook dat het moeilijk is om dan te erkennen: er leek rook, maar er is geen vuur.' Hij noemde het onderzoek 'onzorgvuldig en onkundig", en het OM 'vooringenomen'.



Reacties


Laatste nieuws