Het waren weer drie drukke en nuttige dagen in de Amsterdamse RAI. Voor diegene die het nog mochten zijn ontgaan -  dat lijkt me sterk want iedereen was aanwezig - ik heb het dan over de PROVADA. Vastgoedjournaal.nl presenteerde zich in hal 10, deze druk bezochte hal gaf ons de gelegenheid om de diverse producten aan een groot publiek te presenteren. Ik weet nog wel 6 jaar geleden toen ik de PROVADA samen met vader begon dat er flink wat weerstand was uit de markt. Geluiden als ''er is geen ruimte voor een vakbeurs in NL'' of ''onze expansie ligt in het buitenland dus we gaan naar de Mipim'' waren eerder regel dan uitzondering. Enkele jaren verder zijn al deze argumenten achterhaald en eigenlijk wel grappig als ik er aan terug denk.

Veel grote Nederlandse vastgoedondernemingen hebben de activiteiten in het buitenland verkocht of langzaam afgebouwd en zijn terug op hun corebusiness in NL en de bedrijven die riepen dat er geen ruimte is voor een PROVADA kunnen (andere benadering) geen ruimte op de PROVADA krijgen omdat het gewoonweg in crisis tijden zelfs uitverkocht is.

Zoals de bezoekers van de PROVADA gewend zijn, waren er verschillende inhoudelijke bijeenkomsten tijdens de beurs en is de kwaliteit en kwantiteit van de bezoekers nog steeds stijgende. Dat onderscheidt dit Nederlandse platform van de MIPIM. Gisteren na de beurs zat dhr Cees van Oosten (politicus) aan tafel bij ons. Hij gaf tijdens zijn speech met duidelijke woorden aan waar de verschillen liggen met de MIPIM. Bij de PROVADA gaan de mensen naar binnen en bij de MIPIM zegt iedereen ik ga niet naar binnen want ik doe mijn zaken liever buiten. Simpel maar waar, dacht ik, hij heeft gewoon helemaal gelijk.

Dit jaar was ik voor het eerst aanwezig op PROVADA als media-ondernemer en niet meer als mede-eigenaar / organisator. Was wel even wennen bij binnenkomst. Al die jaren druk met de opbouw te regelen en spanningen vooraf en nu was alles ineens klaar bij binnenkomst. Voordeel daarvan was dat ik eigenlijk voor het eerst aan een PROVADA begon zonder de eerste dag al vermoeid te zijn. De abonnementsactie van Vastgoedjournaal was geslaagd: 23 bedrijven hebben zich extra aangesloten op onze VJ Profs nieuwsdienst en we hebben met diverse partijen gesproken die follow-up gesprekken willen hebben om zich voortaan te gaan profileren via onze nieuwsportal.

Drie dagen lang hebben we nieuwsbrieven verzonden aan onze leden waar overigens leuke reacties op kwamen. We hadden een landelijke primeur dat China circa 500 miljoen gaat investeren in duurzaam Nederlands vastgoed en we waren de eerste die de schatting publiceerde wat ING REIM eventueel bij verkoop zou moeten opbrengen. Toen ik wegliep uit de RAI was ik blij dat Vastgoedjournaal alles digitaal publiceert. Wat een papier verspilling al de beursbladen en krantjes van onze concullega's, gaat allemaal hop zo de prullenbak in. Dat is niet echt duurzaam dacht ik, terwijl dat juist wel het thema van de beurs was!

Graag wil ik iedereen bedanken voor de positieve reacties op onze website.

Met vriendelijke groet,

John Kerkhoven
Directeur Vastgoedjournaal.nl

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2021